Svijet

NESREĆA: Bangladeš: U potonuću pretovarenog trajekta najmanje 14 mrtvih

Točan broj putnika nije poznat. U Bangladešu su popisi putnika često netočni zbog nepoštovanja sigurnosnih propisa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Trupla dvanaest ljudi s trajekta na kojemu je bilo stotinjak putnika i koji je potonuo u petak blizu glavnog grada Bangladeša Dhake, pronađena su u subotu, pa se tako broj žrtava u toj nesreći popeo na 14, javila je policija.

Omanji drveni trajekt se sudario s barkom natovarenom vrećama s pijeskom na rijeci Meghni blizu Gazarije, u središtu zemlje. Neki putnici su uspjeli doplivati do obale, ali se još ne zna sudbina četrdesetak osoba.

"Ronioci su izvukli još 12 trupala iz potonulog trajekta", rekao je za agenciju France Presse načelnik mjesne policije Mohamed Šahabudin. Na fotografijama se vidi da su većina njih djeca.

"Trenutačno imamo 14 mrtvih", rekao je, dodavši da se olupina broda još pretražuje kako bi se eventualno pronašle preostale žrtve.

Policija navodi da je na trajektu bilo stotinjak putnika. Točan broj putnika nije poznat. U Bangladešu su popisi putnika često netočni zbog nepoštovanja sigurnosnih propisa i zbog toga što putnici nerijetko kupuju kartu na brodu.

Brodolomi su česta pojava u Bangladešu kroz koji protječe 230 vodenih tokova. U ožujku 2012. u sudaru trajekta i tankera poginulo je 147 ljudi. Bio je to najteži brodolom u Bangladešu u više od sedam godina. U veljači 2005. u potonuću trajekta na rijeci Burigangi blizu Dhake poginulo je 149 ljudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pomorske nesreće, trajekt, bangladeš