Energetika

PROBLEMI : Toni Vidan: Država ima načina za rješenje problema Rafinerije u Brodu. Pa naftovod ide kroz Hrvatsku!

Je li rješenje u smanjenju opskrbe bosanskobrodske rafinerije?

Piše: Ilijana Grgić

Rafinerija u Bosanskom Brodu još dugo će zadavati 'glavobolje' stanovnicima na drugoj obali Save. Izvještaj Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazao je da je zrak u Slavonskom Brodu 2012. godine bio prekomjerno zagađen sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom.

 

Meni je za očekivati da država ima mehanizme, pogotovo kada se zna da opskrba te iste rafinerije ide putem našeg naftovoda , koji je u vlasništvu države ,kaže Toni Vidan iz Zelene akcijete dodaje kako je u cjelom slučaju jasno da ne postoji politička volja

Sam ministar zaštite okoliša Mihael Zmajović ide na sastanak s članovima uprave Optima grupe. S ministrom na sastanku bit će pomoćnik Goran Heffer i načelnica sektora za atmosferu more i tlo Jasenka Nećak.

 

Sastanak se održava nakon nedavne izjave ministrice ekologije Republike  Srebrenke Golić da se 'rafinerija obavezala da će do 2017. godine provesti čitav niz mjera za unapređenje tehnološkog procesa da bi se smanjila emisija štetnih plinova, ali i najave ministra Zmajlovića o mogućoj međunarodnoj tužbi Hrvatske protiv BiH.

 

No, s druge strane, dok se na ministarskoj razini sastanči,  Milorad Dodig vodi svoju ' politiku'. Predsjednik RS, nakon sastanka s predstavnicima ruske kompanije Zarubježnjeft  izjavio je da su razgovarali o mogućnosti da se na bazi određenih produkata sirove nafte organiziraju neke dodatne proizvodnje na prostoru RS kao što je petrokemija, te  da je potvrđeno zajedničko opredjeljenje za uspjeh projekata u vezi s Rafinerijom nafte i benzinskim postajama.

 

Sve to stanovnicima Slavnoskog Broda znači i povećanje štetnih emisija plinova. Ostaje pitanje što se može napraviti, ako se na kraju opet pokaže da se jedno dogovori, a drugo radi. Postoje li mehanizmi koje Hrvatska može povući?

 

- Meni je za očekivati da država ima mehanizme, pogotovo kada se zna da opskrba te iste rafinerije ide putem našeg naftovoda, koji je u vlasništvu države, kaže Toni Vidan iz Zelene akcije, te dodaje da je u cijelom slučaju jasno da ne postoji politička volja.  

 

- Mi u svom djelovanju normalno ne možemo pozivati na nasilne stvari, ali se onda postavlja pitanje kako to da mi moramo sve ispoštovati, a druga strana  ne. Za nas je pitanje - može li hrvatska vlada utjecati i na ponašanje rafinerija  u Hrvatskoj, jer naše rafinerije ne rade ni blizu standarda, tako da sve što ostaje  je pritisak javnosti i jači utjecaj građana, zaključuje Vidan.

Zanimljivo je kako ovaj problem u  svakoj državi drugačije doživljavaju. Tako je primjerice analitičar u oblasti energetike Dušan Bogdanović, za banjalučke Nezavisne novine, povodom sve češćih optužbi iz Hrvatske na računa rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, rekao da je apsurd da se u trenucima kada je proizvodnja na najčistijem nivou od osnivanja Rafinerije prvi put postavlja pitanje zagađenja.

 

Ekonomski analitičari iz BiH upozoravaju da se približavanjem ulaska Hrvatske u EU može očekivati jačanje necarinskih barijera te zemlje prema proizvodima koji dolaze iz BiH, a osim poznatih problema u vezi s izvozom hrane, pojedini ekonomisti upozoravaju da bi se na udaru mogla naći i naftna industrija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zelena akcija, mihael zmajlović, toni vidan, slavonski brod, bosanski brod, rafinerije