Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Sastanak G20 u Moskvi bit će fokusiran na valutne ratove?

Na većini azijskih burzi jutros se trguje mirno, dok su cijene dionica u Japanu snažno porasle.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Čini se da će sastanak G20 u Moskvi biti fokusiran na 'valutne ratove', iako je teško zamisliti što bi se po tom pitanju konkretno moglo učiniti, izuzmemo li neodređeni poziv državama da se ne natječu međusobno mjerama za slabljenje domaćih valuta. 'Valutni rat' rezultat je blage Fedove politike. Odgovor Japana ne može se kritizirati, s obzirom na pad cijena koji ih muči, a Europa ne može usuglasiti jedinstveno stajalište"

Na većini azijskih burzi jutros se trguje mirno, dok su cijene dionica u Japanu snažno porasle jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike i slabljenje jena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto. U Australiji, pak, cijene dionica stagniraju, dok su u Južnoj Koreji blago pale.


Tržišta u Kini, Hong Kongu i Singapuru danas ne rade zbog kineske Nove godine, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni trgovinski dan. Na većini azijskih burzi trguje se oprezno, kao i jučer na Wall Streetu i europskim tržištima, jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače.

Snažan skok tokijskog Nikkeija zahvaljuje se, pak, slabljenju jena jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike japanske središnje banke kako bi se gospodarstvo izvuklo iz recesije i deflacije. Na valutnim se tržištima jutros tečaj dolara kreće oko 94,20 jena, nakon što je jučer dosegnuo 94,46 jena, najvišu razinu od svibnja 2010. godine. Posljedica je to komentara američkih dužnosnika koji su na tržištu protumačeni kao 'zeleno svjetlo' za daljnje slabljenje japanske valute.

I dok se Japan našao na udaru kritika iz Njemačke i drugih europskih zemalja da labavom monetarnom politikom namjerno dopušta pretjerano slabljenje jena kako bi povećao konkurentnost svojeg gospodarstva, jučer je pomoćnica američkog ministra financija Lael Breinard kazala da SAD podržava nastojanja Japana da suzbije deflaciju. No, istaknula je i da bi skupina G7 najvećih svjetskih gospodarstava trebala biti predana tome da se tečajevi valuta određuju tržišnim snagama, 'osim u rijetkim slučajevima kada prevelike oscilacije zahtijevaju suradnju'.

Uz to, član vijeća Europske središnje banke Jens Weidermann kazao je jučer da tečaj eura na sadašnjim razinama nije precijenjen. Prije desetak dana cijena eura dosegnula je 1,3711 dolara, najvišu razinu u 14 mjeseci, no prošloga je tjedna oštro pala zbog političke nesigurnosti u Španjolskoj, gdje se vlada našla pod optužbama za korupciju, i Italiji, gdje se bliže parlamentarni izbori. Uz to, ulagače je pokolebala rasprava između Francuske i Njemačke o tome je li tečaj eura precijenjen, kako smatraju Francuzi, tvrdeći da to šteti gospodarstvu eurozone.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3380 dolara, otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 123,80 na 125,70 jena.

O tzv. 'valutnom ratu' najvjerojatnije će se raspravljati na sastanku čelnika skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta u Moskvi u petak i subotu.

"Čini se da će sastanak G20 u Moskvi biti fokusiran na 'valutne ratove', iako je teško zamisliti što bi se po tom pitanju konkretno moglo učiniti, izuzmemo li neodređeni poziv državama da se ne natječu međusobno mjerama za slabljenje domaćih valuta. 'Valutni rat' rezultat je blage Fedove politike. Odgovor Japana ne može se kritizirati, s obzirom na pad cijena koji ih muči, a Europa ne može usuglasiti jedinstveno stajalište", kaže Kit Juckes, analitičar u banci Societe Generale.

Nakon što je jučer skočila za 1,3 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 15-ak centi, na 96,90 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, jen, g20, svjetska tržišta, azijske burze, valutni ratovi