Hrvatska

EKVADOR: Rafael Correa slavi plebiscitarnu pobjedu na predsjedničkim izborima

'Ovu revoluciju nitko ne može zaustaviti. Upravo stvaramo povijest.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Ekvadorci su u nedjelju priredili novi plebiscit predsjedniku Rafaelu Correi, jednom od vođa latinoameričke ljevice, izabravši ga velikom većinom glasova na čelnu dužost te zemlje s 15 milijuna stanovnika, po nepotpunim službenim rezultatima izbora.

Karizmatičan i popularan čelnik, 49-godišnji ekonomist koji je od dolaska na vlast 2007. počeo provoditi ambiciozne socijalne programe, obećao je da će osnažiti svoju "revoluciju" u drugom i posljednjem četverogodišnjem mandatu koji mu dopušta zakon.

"Zahvaljujemo vam na povjerenju. Nikada vas nećemo razočarati, ovo je i vaša pobjeda", rekao je Correa s balkona predsjedničke palače u Quitu pred tisućama oduševljenih pristaša.

"Ovu revoluciju nitko ne može zaustaviti. Upravo stvaramo povijest", rekao je predsjednik koji je pobijedio već u prvom krugu s više od 56 posto glasova, nakon prebrojavanja gotovo 40 posto glasačkih listića.

Correa nadmoćno pobjeđuje svog glavnog protukandidata, konzervativnog bankara Gullerma Lassa, koji dobiva 24 posto glasova, po tim rezultatima koje je objavilo izborno povjerenstvo.

I tri ankete na izlasku s birališta govore u prilog Correine pobjede, s velikom prednošću ispred njegova suparnika koji je priznao poraz.

Predsjednik na odlasku je "dobio reizbor i to zaslužuje naše poštovanje", priznao je Lasso na rubu plača, ispred svojih pristaša u luci Guayaquilu.

Nakon objave rezultata, ulice je preplavilo mnoštvo zelenih zastava predsjednikove stranke Alianza Pais.

"Rafaele, volimo te", uzvikivalo je mnoštvo uz buku petardi i zvuke automobilskih sirena.

Correa je svoju pobjedu posvetio venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu koji je još u bolnici na Kubi, nakon četvrte operacije raka 11. prosinca 2012.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RAFAEL CORREA, IZBORI, EKVADOR