A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gradnja-500.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

POS - novi zamah u građevinskom sektoru ili tek dolijevanje ulja na vatru? | Politika+
Mojbiz

STANOGRADNJA : POS - novi zamah u građevinskom sektoru ili tek dolijevanje ulja na vatru?

Na tržištu je, prema procjenama, 20 tisuća neprodanih stanova koji teško nalaze svoje kupce.

Piše: Ilijana Grgić

Kako probuditi zamrlo tržište kada su u pitanju građevinski radovi i stanogradnja? U resornom ministarstvu, bar kad je u pitanju Zagreb okrenuli su se 'starom' POS-u (Poticajanoj stanogradnji). Tako je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš uputila prvi javni poziv za kupnju stana po POS modelu za lokaciju Klara u Zagrebu, gdje će uskoro započeti gradnja 332 stana koji će se prodavati po cijeni od 1100 eura po kvadratu, a koji će biti otvoren do 15. travnja.

 

Procjena ukupne investicijske vrijednosti je 130 do 160 milijuna kuna, a stanovi bi trebali biti dovršeni do 2015. godine. Cijenom i pozicijom upada u oči da se time žele stvoriti 'bolji uvjeti' od onih koje recimo grad Zagreb nudi u Sopnici Jelkovec.

 

Primjerice, na službenim stranicama Zagrebačkog holdinga stoji kako je cijena kvadrata 1.132 do 1.276 €/m2, uz dodatno umanjenje 2-4% ovisno o položaju stana (zadnji kat, prizemlje). Postoje popusti za gotovinsko plaćanje. Inače, prema podacima resornog ministarstva  procjenjuje se da je na tržištu trenutačno 20 tisuća neprodanih stanova.

 

- Projekt je problematičan iz dva razloga, napominje profesor sa Ekonomskog fakulteta Josip Tica te objašnjava.

 

- Prvo, na tržištu postoji višak neprodanih stanova i Vlada bi trebala raditi na uklanjanju prepreka da navedeni stanovi nađu kupca, a ne da se još dolijeva ulje na vatru gradnjom novih stanova u trenutku kada je tržište u slobodnom padu ili pred njim.

 

Drugi problem je činjenica što čak i cijena od 1100 eura na takvoj lokaciji nije konkurentna cijena, jer postoje i niže cijene na usporedivim lokacijama u privatnom sektoru, napominje Tica.

 

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović napominje pak da u hrvatskoj kupaca nekretnina ima samo što oni nemaju što kupiti, te da razlog što na tržištu već postoje neprodani stanovi, ne može biti razlog da se ne krene u izgradnju.

 

- Nije pitanje POS ili ne? Iako je pitanje da li bi država upravo POS-om trebala poticati tržište. Problem kod nas je što se sve uvijek događa van struke. Ja se ne bih složio da zato što imamo neprodane stanove, ne bi trebali težiti kvalitetnim investicijama, ističe Ranilović.

 

No, osim POS-a, u ministarstvu su najavili i novi program 'POS Plus' koji bi trebao startati ovog ljeta. Po povlaštenoj cijeni, onoj koja vrijedi i za POS-ove stanove, građanima će se ponuditi svi stanovi u Hrvatskoj koji su izgrađeni, ali nisu prodani.

 

Podsjetimo, neku vrst POS plusa želio je pokrenuti i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

 

U ministarstvu se nadaju da će stan od 60 metara četvornih, tržišne vrijednosti 66.000 eura (1.100 eura po kvadratu), kupca na koncu stajati čak 19. 800 eura manje nego da je isti stan kupio na tržištu klasičnim stambenim kreditom na rok od 30 godina. S tim da će građani u kupnji stanova po POS Plus programu morati platiti učešće od 20 posto.

 

No stručnjaci nisu pretjeran optimistični kada je u pitanju prodaja nekretnina po POS plus programu jer se uglavnom radi o projektima koji su 'ostali na lageru', koji se nalaze na ne baš atraktivnim lokacijama.

 

>> Oživljava se POS: Poziv za kupnju stana u Klari otvoren do 15. travnja

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JOSIP TICA, STANOVI, GRADILIŠTE, POS, Dubravko Ranilović, građevina