Hrvatska

NOVE ODREDBE : Novi propisi Europske unije: Prijeti li prinudna privatizacija voda?

Općine i brojna udruženja građana protestiraju protiv novih propisa Europske unije, kojima se regulira opskrba vodom u Njemačkoj

Piše: PolitikaPlus/DW

Općine i brojna udruženja građana protestiraju protiv novih propisa Europske unije, kojima se regulira opskrba vodom u Njemačkoj. Nove odredbe će dovesti možda do prinudne privatizacije, piše Deutsche Welle.

 

Argument je jasan. Konkurencija je preduvjet za fer poslovanje i od nje koristi imaju prije svega potrošači - jer usluge postaju bolje i jeftinije. Tako potrebu za novim pravilima obrazlaže Europska komisija. Propisi reguliraju podjelu koncesija.

 

Do sada je opskrba vodom u Njemačkoj bila u nadležnosti općina. One su jamčile opskrbu svim građanima, ali i poduzećima u određenoj regiji. Sada bi se moglo promijeniti. Gospodarenje vodom bi ubuduće moglo završiti rukama privatnika.

 

Cilj zaokreta u politici dodjele koncesija na razini Europske unije je usklađivanje pravila svih zemalja članica, a vodoopskrba je samo jedan u nizu sektora koje ona pogađa.

 

Naime, Europska komisija je još krajem 2011. definirala propise o kojima će se u ožujku ove godine izjasniti zastupnici Europskog parlamenta. Općine protestiruju, inzistiraju na pravu samoupravljanja, ne žele da im Europska komisija "šefuje" u vlastitom dvorištu. Njihov argument je jednostava: vodoprivreda mora biti prilagođena regionalnim (lokalnim) uvjetima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

privatizacija, politika eu, voda