Hrvatska

BOLESTAN: (Još) jedan manje: Indonezijski kardinal ne ide na konklave za izbor pape

Bolesni umirovljeni kardinal kaže da razumije odluku Benedikta XVI o odreknuću.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Indonezijski kardinal Julius Darmaatmadja izjavio je da zbog zdravstvenog stanja neće otputovati u Rim na predstojeće konklave, što broj kardinala izbornika spušta na 116.

"Moj vid mi ne dozvoljava put", rekao je Julius Darmaatmadja u razgovoru za indonezijski katolički časopis Hidup.

"Molim da mi indonezijska crkva oprosti što neću predstavljati svoju zemlju na tom važnom događaju", kazao je kardinal Darmaatmadja (78), umirovljeni nadbiskup Džakarte.

Indonezijski je kardinal objasnio da mu se vid pogoršao do te mjere da ne bi mogao čitati tekstove i dokumente koji bi mu bili podastrijeti prije i tijekom konlakva.

"Oslabio sam i vid mi je oslabio. Ti zadaci zahtijevaju snagu, oštrinu i okretnost", dodao je i kazao da razumije odluku Benedikta XVI o odreknuću.

Papa napušta dužnost 28. veljače u 20 sati. Konklave se po postojećim propisima moraju održati najranije 15, a najkasnije 20 dana nakon toga. No, Benedikt XVI još uvijek ima mogućnost donijeti ukaz kojim bi ubrzao termin njihova održavanja.

Talijanski mediji objavili su prije nekoliko dana da će američki kardinal Roger Mahony, umirovljeni nadbiskup Los Angelesa, koji ima pravo glasa, ali je optužen za prikrivanje svećenika pedofila, možda biti zamoljen da ne dolazi na konklave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Julius Darmaatmadja, crkva, benedikt xvi, papa, Roger Mahony