A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/david-cameron-130.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Moody's po 'prvi put u povijesti' srezao vrhunski rejting Velike Britanije! | Politika+
Mojbiz

BONITET: Moody's po 'prvi put u povijesti' srezao vrhunski rejting Velike Britanije!

Laburisti: Ponižavajući udarac za premijera i ministra financija.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

˝Agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Britanije, pa je ta zemlja po prvi puta u povijesti kod jedne od triju vodećih svjetskih rejting agencija izgubila vrhunski trostruki A rejting.

Smanjenje rejtinga Britanije za jedan stupanj, s Aaa na Aa1, Moody's je obrazložio slabim izgledima za gospodarski rast te zemlje, što dovodi u pitanje strategiju tamošnje vlade usmjerenu na smanjenje proračunskog deficita.

„Ovo smanjivanja kreditnog rejtinga je ponižavajući udarac za premijera i ministra financija, koji su svojedobno rekli da će održavanje AAA rejtinga biti test njihove gospodarske i političke vjerodostojnosti“

Unatoč znatnoj snazi gospodarstva, rast Britanije bit će idućih godina usporen zbog slabosti poslovnih aktivnosti u svijetu, posebice u eurozoni, ali i zbog daljnjeg uravnoteženja britanskog javnog i privatnog sektora.

„Ovo razdoblje sporog rasta predstavlja izazov za vladin program fiskalne konsolidacije, koji bi se, prema našim procjenama, mogao protegnuti i nakon slijedećih parlamentarnih izbora," kazala je Sarah Carlson, Moody'sova analitičarka.

Konzervativna koalicija premijera Davida Camerona, koja je na vlast došla 2010. godine, postavila je za cilj da do izbora 2015. godine u velikoj mjeri eliminira proračunski deficit, stoga već godinama vodi politiku štednje.

Oporbena Laburistička stranka sinoć je odmah poručila da je upravo politika prevelike proračunske štednje dovela do smanjenja rejtinga.


„To je prilično velik udarac. Zasad nismo vidjeli veliku reakciju tečaja funte na valutnim tržištima, jer je kasno, pa se tržišta zatvaraju. No, može se očekivati agresivnija prodaja funte u ponedjeljak ujutro, čim se otvore azijska tržišta“

„Ovo smanjivanja kreditnog rejtinga je ponižavajući udarac za premijera i ministra financija, koji su svojedobno rekli da će održavanje AAA rejtinga biti test njihove gospodarske i političke vjerodostojnosti“, kazao je Ed Balls, glasnogovornik laburističke strane za financijska pitanja.

Brzo je reagirao i ministar financija George Osborne, poručivši da će nakon Moody'sove odluke vlada udvostručiti napore u provedbi njezinog plana za oporavak gospodarstva.

„Ovo je jasan podsjetnik s kakvim je dužničkim problemima naša zemlja suočena i najjasnije moguće upozorenje svakome tko misli da može pobjeći od rješavanju tih problema", poručio je sinoć Osborne u priopćenju.

Utješno je za vladu to što je Moody's ostavio izglede za rejting Britanije stabilnima, što znači da vjerojatno neće biti daljnjih promjena rejtinga u idućih godinu dana. No, smanjenje rejtinga otežat će vladi postizanje proračunskih ciljeva jer bi to moglo povećati troškove zaduživanja države.

Ubrzo nakon Moody'sove objave tečaj britanske funte pao je s 1,5250 na 1,5160 dolara, nedaleko najniže razine u dvije i pol godine, a očekuje se i njegovo daljnje slabljenje.

„To je prilično velik udarac. Zasad nismo vidjeli veliku reakciju tečaja funte na valutnim tržištima, jer je kasno, pa se tržišta zatvaraju. No, može se očekivati agresivnija prodaja funte u ponedjeljak ujutro, čim se otvore azijska tržišta“, kazala je sinoć Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management u New Yorku.

Britanija je kod Moody'sa i S&P-ja imala vrhunski trostruki A kreditni rejting od 1978. godine, a kod Fitcha od 1994. godine. No, sve te tri agencije lani su izglede za britanski rejting snizile na negativne, što znači da bi joj i ostale dvije agencije mogle smanjiti rejting.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELIKA BRITANIJA, BONITET, KREDITNI REJTING