A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gordan-jandrokovic-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gordan Jandroković: Nisam čuo za crni fond niti je on HDZ-u trebao | Politika+
Hrvatska

FIMI MEDIA: Gordan Jandroković: Nisam čuo za crni fond niti je on HDZ-u trebao

'HDZ-u to nije trebalo, jer je imao proračun 40-50 milijuna kuna, iz članarina, donacija i državnog proračuna.'

Piše: p/h

HDZ-ov bivši potpredsjednik vlade te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u da nikada nije čuo za crni stranački fond i navodno izvlačenje novca preko agencije Fimi medije.

Jandroković je kazao da je za agenciju preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, u Sanaderovo vrijeme iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna, doznao iz medija 2009., ali da nikada nije čuo da bi itko tražio da se Fimi medija angažira za poslove u pojedinim ministarstvima.

HDZ-u nije trebao nikakav crni fond jer je u izbornoj godini imao proračun od 40 do 50 milijuna kuna, prikupljenih iz članarina, donacija i državnog proračuna.

U konačnici je, tvrdi, otkrio da je i njegovo ministarstvo imalo tri posla s agencijom po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera.

"Radilo se o organizaciji dvije konferencije i grafičkoj pripremi za rokovnik za što je plaćeno 70 tisuća kuna. To sam utvrdio nakon što se u medijima počelo pričati o Fimi mediji. Provjerio sam sa suradnicima kako i zašto Fimi medija, a rekli su mi da se radilo o manjim poslovima za koje nije trebao natječaj. Prikupilo se više ponuda, a Fimi medija je bila najpovoljnija", posvjedočio je Jandroković.

Dodao je i da ga detalji poslovanja njegova ministarstva s Fimi medijom nisu zanimali, nakon što je utvrdio da je sve odrađeno po zakonu.

Na pitanje HDZ-ove obrane odgovorio je i da je ukupan proračun njegova ministarstva za marketing bio od dva do tri milijuna kuna.

Kazao je i da HDZ-u nije trebao nikakav crni fond jer je u izbornoj godini imao proračun od 40 do 50 milijuna kuna, prikupljenih iz članarina, donacija i državnog proračuna.

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane i Jandroković je kazao da su svi članovi predsjedništva HDZ-a u donošenju odluka bili samostalni, kao i lokalni stranački ogranci.

"Načelo supsidijarnosti bilo je jedno od važnijih načela u HDZ-u, a svaka razina rješavala je probleme bitne za nju", posvjedočio je.

Dodao je da su na sjednicama predsjedništva dnevni red na početku predstavljali glavni tajnik ili predsjednik, što nije doživljavao kao oktroiran, već uobičajen način rada.

"Svi su mogli predložiti teme o kojima se raspravljalo pod točkom razno ili na sljedećoj sjednici i nije bilo zabrane da se bilo koja tema predloži", rekao je Jandroković.

Posvjedočio je i da predsjedništvo nikada nije formalno glasovalo o financijskom poslovanju stranke, iako je sukladno statutu i o tome moralo voditi računa.

"Predsjedništvo je bilo dominantno politički tijelo, razgovarali smo o političkim i stručnim pitanjima i to je uzimalo najviše vremena", kazao je.

Na klupi za svjedoke danas se nije pojavio bivši HDZ-ov ministar Branko Vukelić jer je na liječenju.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg ministra gospodarstva i potpredsjednika vlade Damira Polančeca. On je prilikom prvog pojavljivanja na ovom suđenju, kao svjedok tužiteljstva, u rujnu prošle godine rekao da se nitko od članova predsjedništva HDZ-a nikada nije usprotivio Sanaderovim stavovima. Otkrio je i da je stranka plaćala mlade aktiviste da telefonski ili putem interneta glasuju za članove vlade dok gostuju u televizijskim emisijama ili na društvenim mrežama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAMIR POLANČEC, IVO SANADER, CRNI FONDOVI, HDZ, GORDAN JANDROKOVIĆ, FIMI MEDIA