Hrvatska

TKO IH NAORUŽAVA: New York Times: Saudijci hrvatskim oružjem pomažu sirijskim pobunjenicima

Hrvatski dužnosnik lani u Washingtonu predložio da ih se naoruža hrvatskim vojnim viškovima?

Piše: Ivan Hrstić

Priče o izvozu hrvatskog oružja za potrebe sirijskih pobunjenima dohvatio se i New York Times (NYT).  U članku 'Saudijci hrvatskim oružjem pomažu pobunjenicima' >> novinari Chivers i Schmitt navode izvješća s terena potkrepljena pisanjima nekih blogera, te tekst iz Jutarnjeg lista, koji je također nadahnut pisanjima blogera, ali ne nude ni jedan konkretan dokaz da bi se doista moglo raditi o hrvatskom oružju.

NYT navodi da je neimenovani hrvatski dužnosnik prošlog ljeta u Washingtonu predložio da se pobunjenici naoružaju hrvatskim vojnim viškovima, ali da za američka administracija tada nije imala interesa.

Najjača indicija u tom smjeru je izvješće o nekoliko zabilježenih slijetanja jordanskih transportnih Iljušina u zagrebačku zračnu luku. No, ne navodi se nijedan tip oružja koji bi bio karakterističan isključivo za hrvatsku vojsku, Uglavnom se radi o vrstama i modelima oružja bivše JNA, koje je hrvatska vojska označila kao neperspektivne, nakon čega su završila u skladištima, a dio proteklih godina prodavan na međunarodnom tržištu, tako da je teško napamet utvrditi kad je oružje koje je viđeno u Siriji - ako je uopće - napustilo Hrvatsku.

M-79 Osa zaplijenjena u Siriji

New York Times priču ilustrira fotografijama bestrzajnog protuoklopnog topa kakav je svojevremeno bio uobičajeni dio naoružanja jedinica JNA (jugoslavenski dizajn), proizveden u golemim količinama, te ručnim bacačem M79 Osa (dizajn francuskog porijekla, a izvozio se i u Irak), također posve uobičajenim naoružanjem. Ono što priču najviše približava Hrvatskoj je
navodno prisustvo ručnog bacača granata RBG-6 (vidljiv na stolu na naslovnoj fotografiji), razvijenog nakon osamostaljivanja Hrvatske, na temelju vrlo sličnih modela porijeklom iz Južnoafričke republike..

No, malo je tu opipljivih činjenica. Bloger Eliot Higgins, koji piše pod nadimkom Brown Moses >>, u posljednje vrijeme sustavno se bavi praćenjem naoružanja viđenog na video klipovima koje su sirijski pobunjenici postavili na Youtube i za njega, čini se, nema mnogo dvojbe da se radi o naoružanju prispjelom iz hrvatskih zaliha, koje je u Siriji u većoj količini navodno zamijećeno prvi put u siječnju ove godine, što bi se podudaralo sa 'sumnjivim' letovima jordanskih zrakoplova. NYT navodi da je neimenovani hrvatski dužnosnik prošlog ljeta u Washingtonu predložio da se pobunjenici naoružaju hrvatskim vojnim viškovima, ali da za američka administracija tada nije imala interesa.

NYT navodi demantije hrvatskih dužnosnika koji tvrde da nije bilo baš nikakvih isporuka oružja iz Hrvatske u Siriju, a i izjavu hrvatskog vojnog analitičara Igora Tabaka, koji je rekao da ne može zamisliti da je bi došlo do skrivene isporuke oružja bez službenog odobrenja vlasti, no dodaje da to nije nemoguće, već 'samo vrlo malo vjerojatno'. Tabak je već prije istaknuo da je Hrvatska itekako obvezna poštivati i sankcije i embargo koje je Siriji u tom pogledu nametnula EU.

Ostaje, dakle, kao jedina realna mogućnost za hrvatsku upletenost, koju tek treba provjeriti, da je hrvatsko oružje kupila treća strana - Jordanci, Saudijci... - te oružje isporučila u Siriju.
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brovn moses, rat u siriji, sirija, new york times, oružje