A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/J/benedict-xvi-441.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Benedikt XVI danas odlazi s dužnosti poglavara Katoličke crkve | Politika+
Hrvatska

ODREKNUĆE: Benedikt XVI danas odlazi s dužnosti poglavara Katoličke crkve

Pontifikat mu završava točno u 20 sati kada će skinuti Ribarov prsten.

Piše: P/H

Papa Benedikt XVI danas će se odreći dužnosti poglavara Katoličke crkve, te će se kao "Njegova Svetost Benedikt XVI, Papa u miru" povući u samostan na vatikanskom brežuljku gdje će živjeti daleko od očiju javnosti.

Prema najavi, Papa će se tijekom prijepodneva sastati s kardinalima koji su već pristigli u Rim, a oko 17 sati helikopterom iz Vatikana otići u ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu gdje će se zadnji put kao Papa pojaviti pred vjernicima.

Pontifikat mu završava točno u 20 sati kada će skinuti Ribarov prsten, a ispred njegovih odaja maknut će se Švicarska garda. Od tada do izbora novog Pape katedra rimskog biskupa bit će upražnjena.

Joseph Ratzinger će iz Vatikana otići u Castel Gandolfo, a odande će se povući u samostan na vatikanskom brežuljku koji se trenutno obnavlja.

Benedikt XVI u srijedu je održao svoju posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više od 100 tisuća vjernika. U svojoj je posljednjoj poruci katolicima u svijetu istaknuo da "Bog neće dopustiti da njegova lađa potone", usprkos "uzburkanim vodama" i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom.

Njemački Papa koji je službu vrhovnog polavara Katoličke crkve vršio osam godina, donio je povijesnu odluku o odreknuću od službe. On je prvi papa u posljednjih sedam stoljeća koji je to odlučio slobodnom voljom.

Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama. Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba Srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, benedikt xvi, papa, crkva