Mojbiz

BONITET: Fitch još ne dira hrvatski rejting, ali upozorava: Bez reformi imat ćete ograničene koristi od EU-a

Vlada će se moći nositi s potrebama za financiranjem u ovoj godini.

Piše: P/H


"Pristup EU u srpnju trebao bi pozitivno utjecati na izglede Hrvatske za rastom, ali će koristi od tog poteza biti ograničene s obzirom na izostanak vjerodostojnog srednjoročnog programa fiskalne konsolidacije i uvjerljivog napretka u provedbi programa strukturnih reformi"

Hrvatska će imati tek ograničene koristi od ulaska u Europsku uniju (EU) ako ne poboljša tržište rada i ne ukloni prepreke ulaganjima, prenose mediji u petak upozorenje agencije za kreditne rejtinge Fitch.

"Pristup EU u srpnju trebao bi pozitivno utjecati na izglede Hrvatske za rastom, ali će koristi od tog poteza biti ograničene s obzirom na izostanak vjerodostojnog srednjoročnog programa fiskalne konsolidacije i uvjerljivog napretka u provedbi programa strukturnih reformi", odgovorio je na upit Bloomberga direktor odjela za rejtinge država i nadnacionalnih pravnih entiteta Michele Napolitano.

Fitch je jedina velika rejting agencija koja još uvrštava hrvatske državne obveznice u investicijsku kategoriju. U studenom prošle godine izmijenili su prognozu za hrvatski rejting iz stabilne u negativnu, ali je sam rejting potvrđen na 'BBB-'.

U prosincu je Standard & Poor's snizio rejting Hrvatske, uvrstivši ga u neinvesticijsku kategoriju, a prošlog mjeseca slično je postupio i Moody's. Obje su agencije kao razlog navele zastoj u oporavku, manjkavu proračunsku disciplinu i ranjivost na vanjske šokove.

Vlada će se, po svemu sudeći, moći nositi s potrebama za financiranjem u ovoj godini, ali udjeli javnog i vanjskog duga u BDP-u i dalje su visoki i povećavanju ranjivost zemlje na vanjske šokove, ocjenjuje Napolitano.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Hrvatskoj ocijenila je u svojoj zaključnoj izjavi, objavljenoj u srijedu, da će hrvatski javni dug u drugoj polovini 2014. premašiti 60 posto BDP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Michele Napolitano, bonitet, kreditni rejting, fitch