Hrvatska

VATIKAN: Kardinali pristižu u Rim na kongregaciju, tajne konklave još nisu zakazane

Tajne konklave će se održati u Sikstinskoj kapeli koja će zbog toga biti zatvorena za turiste.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Kardinali u nedjelju i dalje pristižu u Rim kako bi sudjelovali na "kongregacijama", pripremajući izbore za 266. papu, no datum konklava još uvijek nije određen, javlja u nedjelju AFP i ocjenjuje da još nitko ne govori o favoritu za nasljednika Benedikta XVI.

Dekan Kardinalskog zbora, kardinal Angelo Sodano, sazvao je za ponedjeljak 209 kardinala, birača i nebirača, iz cijelog svijeta. Oko 66 kardinala je pristiglo ili će tek stići u Rim, dok 75 ostalih živi u Rimu, a konklave ne mogu biti sazvane bez nazočnosti svih najavljenih prelata birača, njih 115. Tajne konklave će se održati u Sikstinskoj kapeli koja će zbog toga biti zatvorena za turiste.

Kongregacije, tj. okupljanja iza zatvorenih vrata koja počinju u ponedjeljak služe da bi se na stol stavili brojni problemi s kojima se suočava Crkva, ali će se na njima također utvrditi profil budućeg pape.

Pravila konklave promijenjena su 1975. godine kako bi se isključili svi kardinali stariji od 80 godina, a maksimalni broj kardinala u konklavi tada je ograničen na 120.

Za praćenje predstojeće konklave u tiskovnome uredu Svete Stolice akreditirao se 3641 novinar. Prema riječima Frederica Lombardija, radi se o predstavnicima 948 medija iz 61 zemlje koji izvještavaju na 24 svjetska jezika. Uz oko 400 novinara koji su redovito akreditirani pri Tiskovnome uredu Svete Stolice, za praćenje posljednjih dana pontifikata pape Benedikta XVI i konklava akreditaciju je zatražilo 336 novinara iz tiskanih medija, 156 fotografa, 2470 televizijskih novinara i snimatelja, 231 radijski novinar i 115 novinara koji rade za internetska glasila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

benedikt xvi, izbor pape, konklave, vatikan, angelo sodano