Znanost

USPJEŠNO: Kapsula Dragon pristala na Međunarodnu svemirsku postaju

Da bi kapsula Dragon, s 1043 kilograma opreme, pristala na ISS, astronauti su morali upotrijebiti robotsku ruku.

Piše: PolitikaPlus

Transportna kapsula Dragon privatne aeronautičke tvrtke SpaceX pristala je u nedjelju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) s namirnicama, znanstvenom opremom, rezervnim dijelovima i ostalom nužnom opremom.

Da bi kapsula Dragon, s 1043 kilograma opreme, pristala na ISS, astronauti su morali upotrijebiti robotsku ruku kako bi je iz orbite privukli orbitalnoj postaji. Dragon je na ISS trebao stići u subotu, ali nakon lansiranja na raketi nosaču Falcon-9, nakon što se već nalazila u orbiti, na kapsuli je došlo do kvara na dijelu potisnih motora. Inženjeri SpaceX-a uspjeli su otkloniti kvar i aktivirati sve potisnike. To je prvi put da je Dragon imao probleme u orbiti.

SpaceX bi prema 1,6 milijardi dolara vrijednom ugovoru s NASA-om trebao do 2015. izvršiti 12 opskrbnih letova na ISS, a ovo je druga takva misija. Prvi put je Dragon na ISS dostavio potreban teret u listopadu prošle godine.

Raketa nosač Falcon 9, dvostupanjska je i pogonjena tekućim kisikom i kerozinom, a u nisku orbitu može ponijeti 10.450 kilograma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasa, kapsula, dragon, iss