Scena

SAVJETI ZA SVAČIJI DŽEP: Proljetni umor - tihi ubojica vašeg seksualnog života. Donosimo savjete

Ukoliko promjena partnera ne dolazi u obzir, treba uzburkati strasti.

Piše: PolitikaPlus/Ivana Horvat

Stiglo je proljeće a on je umoran, spava mu, ništa mu se ne da. I što je nagore, takva raspoloženja loše utječu i na vaš seksualni život. Ukoliko promjena partnera ne dolazi u obzir, potrebno je malo uzburkati strasti. A to je najlakše i najbezbolnije ako posegnemo za afrodizijacima.

 

Spas mogu biti namirnice bogate nutrijentima , među kojima su i oni koji su odgovorni za seksualne hormone, libido i plodnost. Riječ afrodizijak nastala je pod uticanjem grčke boginje ljubavi – Afrodite.

 

Termin afrodizijak označava sve ono što pobuđuje i pospješuje seksualno uzbuđenje i želju.

 

Njeno kraljevsko veličanstvo: Čokolada

 

Ona je slatka ili gorka, bijela ili crna, mliječna..kombinacije su nebrojane. Ali možda je najbolja ona sa bademima, jer se tad učinak udvostručuje. Najpoznatija afrodizijačka namjernica je naravno čokolada.

 

Čokolda u sebi sadrži  kemikaliju ljubavi Feniletilamin, tvar koja se nalazi u mozgu, posebno kod zaljubljenih osoba, a pretvara se u dopamin u centrima za zadovoljstvo, dijelu mozga gdje se inače doživljava i orgazam.

 

Dobro je znati i da lagano topljenje čokolade na jeziku potiče lučenje endorfina (prirodnih hormona sreće), koje tijelo prirodno proizvodi i za vrijeme vođenja ljubavi.

 

Čoklada je prava ljubavna bomba, i ne dajte da vas peče savjest kada je konzumirate jer je bogata kalijem, fosforom, vitaminom E i bjelančevinama, a katkada je obogaćena i kalcijem. Kakao maslac, koji je sastojak čokolade, sadrži masne kiseline (oleinsku i stearinsku) koje snižavaju razinu štetnog kolesterola u krvi.

 

 
Dragi, jesi li za kavicu?

 

Kofein, bez obzira na to da li se nalazi u kavi, čaju, gaziranim pićima ili čokoladi, do određene granice pomaže da ostanemo u pokretu.  Pojedina istraživanja provedena na parovima koji imaju 60 godina i više, a  koji su svakodnevno su pili kavu, seksualno su aktivniji od onih koji su je izbjegavali.

 

Med

 

Med brzo podiže nivo energije. Sladak pčelinji med sadrži boron, a boron pomaže stvaranje estrogena, ženskog spolnog hormona. Kod muškaraca med podiže razinu testosterona. Med kao afrodizijak koristi se od davnina, a legende  kažu da su i turski sultani kako bi mogli 'održavati ' harem sretnim i zadovoljnim, jeli med pomiješan sa orasima. Pokušate, ne može škoditi, a ako samo jednoj ženi vrati osmjeh na lice, mi smo ispunili svoju zadaću.

 

Češnjak

 

Iako se zbog intenzivnog mirisa najčešće izbjegava, češnjak je zaslužan za brzu cirkulaciju krvi prema seksualnim organima, što doprinosi i boljem uspjehu u krevetu.

 

Mrkva, celer i selen

 

Rimljani su mrkvu i selen također smatrali afrodizijacima. Rimski imperator Kaligula jednom je za Senat priredio večeru isključivo od mrkve, a Rimljani su celer posvetili svome bogu spolnosti Plutu. Celer sadrži androsteron, muški spolni hormon koji stimulira spolni nagon kod žena.

 

Eto, sad ne možete reći da su afrodizijaci skupi. Ogulite mrkvice, narežite na tanke prutiće, dodate i malo celera i poslužite. Zdravije je od čipsa a možda vas na kraju večeri učinak i iznenadi.

 

Kikiriki

 

Kikiriki potiče stvaranje dopamina, koji povećava uzbuđenje, a sadrži aminokiselinu L-arginin koja pojačava seksualnu funkciju kod muškaraca, pa je samim time izvrstan afrodizijak.

 


Vino

 

Vino u umjerenim količinama opušta i otklanja potencijalno prisutne kočnice, jača samouvjerenost i potenciju, ali previše vina može da uspava i da djeluje suprotno od očekivanog.

 

Zapamtite

 

Tijekom ožujka, u rano proljeće, mnogi se žale da osjećaju pojačani umor. Taj se osjećaj proteže se i u travnju te polako nestaje s dolaskom toplih dana u svibnju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu i važno je napomenuti da je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu, a naziva se proljetni umor.

 

Potrebno je koristiti proizvode koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala općenito će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Uz to ne zaboravite još jedan lijek protiv proljetnog umora, a to je tjelesna aktivnost (naravno  i seksualna )  i boravak na zraku i suncu. Zrak i sunce potaknut će lučenje hormona dobrog raspoloženja i sintezu vitamina D, te će nam, uz pravilnu prehranu, pomoći u rješavanju ovog sezonskog problema.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kava, celer, sex, kikiriki, proljetni umor, afrodizijaci, mrkva, vino, čokolada, savjeti