Mojbiz

PITANJE ODGOVORNOSTI: Puhovski: Milanović bi Ostojića trebao pozvati na razgovor i zatim podržati ili smijeniti!

'Treće opcije nema.'

Piše: Ivan Klarić

Projekt na lokaciji Škvačota u Balama je već više puta bio tema medijskih napisa zbog čega su poslove na projektu provjerile i nadležne institucije koje u proteklih osam godina - od 2004. do danas - nisu utvrdile nikakve nepravilnosti, reakcija je ministra turizma Veljka Ostojića na medijske natpise da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna.

PUHOVSKI: Smatram da bi premijer Milanović trebao pozvati Ostojića na razgovor i vidjeti što se tu zapravo događa. Nakon tog razgovora bi trebao: ili podržati Ostojića ili ga smijeniti. Treće opcije nema.

I premda Veljko Ostojić odbacuje bilo kakvu pomisao na umiješanost u sumnjive radnje, politički analitičari s kojima smo razgovarali kažu da sve ovo treba ispitati.

- Smatram da bi premijer Milanović trebao pozvati Ostojića na razgovor i vidjeti što se tu zapravo događa. Nakon tog razgovora bi trebao: ili podržati Ostojića ili ga smijeniti. Treće opcije nema, govori nam politički analitičar Žarko Puhovski, dodajući da bi Milanović svakako trebao imati strožer kriterija kada su ministru pitanju.

S Puhovskim se slaže i profesor Tihomir Cipek, koji ističe da bi Milanović svakako trebao s Ostojićem obaviti razgovor.

- Mislim da su taj razgovor trebali obaviti prije nego li je Ostojić postao ministar. Nažalost, u Hrvatskoj se ministri biraju prema stranačkom ključu tako da premijer uopće nije upoznat s možebitnim sumnjivim stvarima u njihovoj karijeri, kaže Cipek i dodaje da nam s druge strane iskustvo govori da u ovom slučaju ne trebamo isključiti povezanost ove afere s predizbornom kampanjom.

CIPEK: Nažalost, u Hrvatskoj se ministri biraju prema stranačkom ključu tako da premijer uopće nije upoznat s možebitnim sumnjivim stvarima u njihovoj karijeri.

- Isto tako, ne bih se čudio da cijela priča bude što prije gurnuta pod tepih. U svakom slučaju, ova cijela priča je zanimljiva, pogotovo uzevši u obzir da, po onome što sam vidio, datira iz 2004. godine. I ako nema nikakve veze s lokalnim izborima, postavlja se pitanje što je DORH do sada čekao, pita se Cipek. Ministar pak kaže da očekuje od DORH-a, ako postoji ponovna prijava za ovaj slučaj, da ispita sve činjenice vezane uz ovaj projekt i da javnost čim prije izvijeste o rezultatima.

- S navedenom transakcijom i aktivnostima sam bio upoznat i djelomično uključen s obzirom da se radi o obitelji moje supruge i mogu samo potvrditi da je obitelj postupala odgovorno u odnosu na sve sudionike navedenih radnji. Osobno nisam kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale, ističe Ostojić, te navodi da je navedeno  zemljište u Balama 2004. kupila njegova šogorica s idejom za poslovanje restorana i hotela „Vallsabion“ u Pješčanoj uvali, koji je vodila zajedno s  njegovom suprugom, a koji je bio prepoznat kao svojevrsni brand obiteljskog hotelijerstva.

OSTOJIĆ: Ova se u Istri već prožvakana i tema izvlači iz naftalina 'po potrebi', a s obzirom na aktualne okolnosti i predizbornu kampanju te dužnost koju obnašam ne iznenađuje da se ona upravo sad pokušava ponovno aktualizirati.

- Ova se u Istri već prožvakana i tema izvlači iz naftalina „po potrebi“, a s obzirom na aktualne okolnosti i predizbornu kampanju te dužnost koju obnašam ne iznenađuje da se ona upravo sad pokušava ponovno aktualizirati, napominje Ostojić.

Ministar dalje objašnjava da je Općina Bale sukladno strategiji razvoja 2006. donijela prostorni plan kojim se na navedenoj lokaciji dopušta isključivo turistička djelatnost s ciljem daljnjeg razvoja Bala kao turističke destinacije. U vrijeme kada je općinsko vijeće Bala izglasalo prostorni plan od 11 vijećnika, njih 7 je bilo iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina (kasnije Ladonja) a samo 2 vijećnika iz redova stranke u kojoj sam član - IDS-a.

- Vjerujem da je javnost upoznata s odnosima IDS-a i Plinia Cuccurina odnosno Ladonje te da nema potrebe da se po tom pitanju išta dalje pojašnjava. Toliko o insinuaciji da se na takve odluke moglo utjecati izvan Bala, napominje Ostojić.

Također ističe da je zemljište uneseno u temeljni kapital tvrtke Skvačota d.o.o. s ciljem realizacije projekta, a procjena vrijednosti investicije iznosila je oko 20 milijuna eura. Taj je iznos bio preveliki zalogaj za financijske mogućnosti postojeće tvrtke, a s obzirom na nestabilnost financijskih tržišta jedina opcija je bila potražiti novog investitora za projekt hotela.

- Tako je 2007. projekt prodan investitorima koji ga i dalje razvijaju te se nadam da će Bale i Istra na navedenoj lokaciji uskoro dobiti svoj prvi boutique hotel, najavio je na koncu ministar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽARKO PUHOVSKI, SKVAČOTA, VELJKO OSTOJIIĆ, Tihomir Cipek