A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-suker-nacional-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Šuker: HDZ je imao dovoljno novca, nije mu trebao crni fond | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE: Ivan Šuker: HDZ je imao dovoljno novca, nije mu trebao crni fond

Kao i ranije ispitani svjedoci Sanaderove obrane Šuker je kazao da je za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje je navodno izvučeno 70-ak milijuna kuna, čuo samo iz medija.

Piše: PolitikaPlus
Kao i ranije ispitani svjedoci Sanaderove obrane Šuker je kazao da je za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje je navodno izvučeno 70-ak milijuna kuna, čuo samo iz medija. Kazao je i da njegovo ministarstvo nije poslovalo s Fimi medijom te da njenu vlasnicu Nevenku Jurak nikada nije upoznao.

Bivši ministar financija Ivan Šuker posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u da prva stranka optužena za korupciju nije imala crne fondove koji su se, po tvrdnjama tužiteljstva, punili nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i tvrtki.

"HDZ je imao dovoljno novca, jer je godišnje po saborskom zastupniku dobivao oko 300 tisuća kuna", posvjedočio je Šuker, pojasnivši da je osim novca iz proračuna HDZ primao donacije i članarine. Dodao je i da su svi stranački dužnosnici koji su bili na političkim funkcijama i na čelima državnih poduzeća plaćali članarinu u iznosu od tri posto od svoje plaće.

Kao i ranije ispitani svjedoci Sanaderove obrane Šuker je kazao da je za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje je navodno izvučeno 70-ak milijuna kuna, čuo samo iz medija. Kazao je i da njegovo ministarstvo nije poslovalo s Fimi medijom te da njenu vlasnicu Nevenku Jurak nikada nije upoznao.

Opovrgnuo je i tvrdnje bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka koji je u ovom slučaju posvjedočio da mu je Šuker kazao da se kod bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića "broje penezi".

"Barišić i Jarnjak bile su osobe od najvećeg Sanaderovog povjerenja i ne vidim zašto bih takvo što rekao", posvjedočio je Šuker.

I on je, na pitanje Sanaderovih odvjetnika, potvrdio da su se mnogi neosnovano pozivali na autoritet političara i drugih koji obnašaju javne dužnosti. "To se znalo zloupotrebljavati, ali mogu reći da je vrijedilo pravilo da se nitko ne može na mene pozvati ako nisam osobno nazvao", kazao je Šuker.

U najvećem hrvatskom antikorupcijskom postupku danas su trebali svjedočiti i bivši čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i Mario Crnjak koji su nedolazak ispričali medicinskom dokumentacijom.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti bivši ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo koji je optužen u više korupcijskih slučajeva za izvlačenje novca iz Fonda kojemu je bio na čelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, fimi media, ivan šuker