Hrvatska

PRIJAVIT ĆE IH DORH-u: Državni ured za reviziju demantira SDP: Nisu nas obavijestili da će kasniti s predajom financijskog izvješća!

SDP uhvaćen u laži.

Piše: Ivan Klarić
DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU: Niti su nas zvali, niti su nas pitali smiju li izvješće dostaviti sa zakašnjenjem. Ali sve i da jesu, Državni ured za reviziju radi po propisima i nitko im ne bi mogao dati dozvolu da izvješće preda nakon zakonskog roka.

Nitko nas iz SDP-a nije zvao niti na bilo koji način obavijestio da će kasniti s predajom financijskog izvješća za 2012. godinu, kazala je u razgovoru za PolitikuPlus Biserka Čoh Mikulec, glasnogovornica Državnog ureda za reviziju.

- Niti su nas zvali, niti su nas pitali smiju li izvješće dostaviti sa zakašnjenjem. Ali sve i da jesu, Državni ured za reviziju radi po propisima i nitko im ne bi mogao dati dozvolu da izvješće preda nakon zakonskog roka, kaže Čoh Mikulec.

Dodaje da je SDP, baš kao i sve druge stranke, bio dužan predati izvješće do 1. ožujka.

- Mi radimo po propisima i moramo se držati odredbi Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe, jasno će glasnogovornica Državne revizije.

Podsjećamo, SDP je financijsko izvješće na internetskim stranicama objavio tek jučer, dva dana nakon roka. U priopćenju za medije istaknuli su da je izvješće kasnilo zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe, te naglasili da su o izvanrednim okolnostima izvijestili DIP i Ured za državnu reviziju. Ispada da je to bila laž.

SDP-ovo jučerašnje priopćenje, kojim su popratili objavu financijskog izvješća na svojim stranicama, glasilo je točno ovako:

'Zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe SDP je bio prisiljen izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih je financijsko izvješće s objavom kasnilo dva dana , a o čemu su izviješteni i mediji koji su s pravom postavili pitanje o neobjavljivanju izvještaja u zadanom roku. '

Cijelu ovu zavrzlamu oko kašnjenja predaje financijskog izvješća politički analitičar Tihomir Cipek nazvao je tragikomičnim.

- To je uistinu tragikomično. Zar stranka na vlasti ovisi o jednoj osobi koja je, eto, završila na operaciji. I iako bi upravo SDP kao stranka na vlasti trebala biti drugima kao primjer, njima se dogodi ova pogreška. Sve ovo pokazuje da su neorganizirani. To se njima kao stranci koja je na vlasti nikako ne bi smjelo dogoditi, poručuje Cipek.

Za komentar ove informacije zatražili smo glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana, ali nam je on rekao da tek slažu izjavu koju će potom poslati svim medijima.

 

SDP će zbog kašnjenja objave financijskog izvješća biti prijavljen DORH-u

 

Zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP će biti prijavljen Državnom odvjetništvu i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, doznaje se od Državnog ureda za reviziju.

Glasnogovornica Ureda Biserka Čoh Mikulec rekla je da je to tijelo prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe dužno obavijestiti Državno odvjetništvo i nadležni saborski Odbor o nepoštivanju odredbi zakona, odnosno nedostavljanju ili neobjavljivanju godišnjih izvješća u roku.

"To je ono što Državni ured za reviziju mora učiniti i to ćemo učiniti", kazala je Čoh Mikulec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir cipek, financijsko izvješće, sdp