Hrvatska

STAV: Ivo Josipović o porukama umirovljenih generala: Neugodne asocijacije na militarizaciju politike

'Vjerujem da su svjesni toga.'

Piše: PolitikaPlus/HRT
'To je jedna loša konotacija militarizacije politike i ja vjerujem da će gospoda generali biti svjesni i te činjenice.' 

Postoji taj jedan prijepor vezan za činjenicu da se upravo pod firmom jedne vojne, generalske udruge ulazi u dnevnu politiku. To je jedna loša konotacija militarizacije politike i ja vjerujem da će gospoda generali biti svjesni i te činjenice. Tim je riječima predsjednik Ivo Josipović komentirao istup 48 umirovljenih generala okupljenih u Hrvatskom generalskom zboru koji su u subotu žestoko kritizirali aktualnu vlast, prenosi HRT.

 

Generali više ne žele biti pasivni promatrači

 

To su metode koje smo vidjeli u nekim državama južne Amerike i Afrike., a to nije primjereno za Hrvatsku. Ista ta skupina, isti ti ljudi nisu se baš žestoko organizirali i obrušili na privatizaciju koja je provedena u Hrvatskoj, na pljačku koja se provodi 20 godina kroz Hrvatsku, izjavio je minsitar branitelja Predrag Matić.

 

Subotnjem sastanku 48 umirovljenih generala nisu se odazvali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Anton Tus, Rahim Ademi i Milenko Filipović.

 

Stipetić je za Jutarnji list izjavio da u vrijeme rata nije bilo podjele na lijeve i desne. Ponovio je da danas vojnici ne bi smjeli biti privrženi niti jednoj stranci, a njemu se čini da bi Udrugu mogla iskoristiti jedna od političkih opcija. Dobro sam procijenio da će se sastanak pretvoriti u politički skup na kojem se vrši pritisak na vlast, a ja nikad nisam tako zamišljao sastanke bivših vojnika koji sigurno mogu dati određene prijedloge u području obrane, ali ne i u vođenju dnevne politike, kazao je Stipetić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GENERALI, IVO JOSIPOVIĆ, PREDRAG MATIĆ, GENERALSKI ZBOR