Svijet

REAKCIJE: Barack Obama: SAD zainteresiran za novi odnos s Venezuelom

Argentina je proglasila trodnevnu žalost zbog smrti Huga Chaveza.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da su Sjedinjene Države zainteresirane za novi odnos s Venezuelom nakon smrti njezina predsjednika Huga Chaveza.

"U ovo osjetljivo vrijeme smrti predsjednika Chaveza, SAD potvrđuje svoju podršku narodu Venezuele i svoj interes u razvoj konstruktivnih odnosa s venezuelanskom vladom", kazao je Barack Obama u priopćenju, "I dok Venezuela počinje novo poglavlje u svojoj povijesti, Sjedinjene Države ostaju predane politici promocije demokratskih načela, vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava."

BAN KI-MOON: "Predsjednik Chavez obraćao se najranjivijim Venezuelancima. Podupirao je pokrete regionalnih integracija temeljene na svojoj latinoameričkoj viziji i istovremeno iskazivao solidarnost s drugim zemljama u hemisferi"

Latinoamerički političari ožalošćeni su i tužni zbog smrti Huga Chaveza kojem odaju priznanje kao velikom državniku, a reakcije na smrt venezuelanskog predsjednika brzo stižu i iz drugih dijelova svijeta.

"Svijet je izgubio velikog Latinoamerikanca. U mnogo slučajeva brazilska vlada nije se posve slagala s politkom Huga Chaveza, ali mu danas odajemo priznanje kao velikom vođi i, iznad svega, velikom prijatelju Brazila", kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Njezin prethodnik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je "ponosan što je s Chavezom radio na integraciji Latinske Amerike" i da je vijest o njegovoj smrti primio s velikom tugom.

Kubanska televizija prekinula je program i izravno prenosila objavu venezuelanskog potpredsjednika Nicolasa Madura da je Chavez preminuo. Vlada je proglasila trodnevnu žalost, iskazala "iskrenu sućut" Venezueli i u priopćenju naglasila da je Chavez bio Fidelu Castru "kao pravi sin".

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos zahvalio je Chavezu na predanom radu na postizanju mira u Kolumbiji s pobunjenicima FARC-a, dok je čileanski kolega Sebastian Pinera kazao da posebno cijeni snagu i zanos kojim se Chavez borio za svoje ideje.

Ekvadorski predsjednik ocijenio je Chavezovu smrt "nenadoknadivim gubitkom za Latinsku Ameriku". Socijalistička vlada Rafaela Corree bila je bliska Chavezovoj, baš kao i ona Eva Moralesa u Boliviji koji je kazao da odmah putuje u Caracas.

Argentina je proglasila trodnevnu žalost zbog smrti Huga Chaveza, a predsjednica Cristina Kirchner najavila je također da će odmah krenuti prema glavnom gradu Venezuele kako bi osobno izrazila sućut.

"Duboko smo ožalošćeni", kazao je urugvajski predsjednik Jose Mujica, "Vjerujem u venezuelansku vladu, u narod, u snagu demokracije koju je moj prijatelj Chavez tako ustrajno gradio."

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponudio je "svoju najdublju sućut" narodu Venezuele povodom smrti njihova predsjednika.

"Predsjednik Chavez obraćao se najranjivijim Venezuelancima. Podupirao je pokrete regionalnih integracija temeljene na svojoj latinoameričkoj viziji i istovremeno iskazivao solidarnost s drugim zemljama u hemisferi", kazao je Ban Ki-moon.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da je "smrt velikog političara Chaveza tragedija".

Francuski predsjednik Francois Hollande smatra da je Chavez ostavio dubok trag u povijesti svoje zemlje, odao je priznanje njegovoj "borbi za pravdu" i izrazio je "duboku sućut" narodu Venezuele.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u priopćenju je naglasio da je da Chavez ostavio trajni pečat na svoju zemlju i regiju i uputio sućut obitelji i stanovnicima Venezuele.

Predsjednik odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa Ed Royce rekao je da je Chavez bio "tiranin" koji je svoje sunarodnjake prislio da žive u strahu. Predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku Robert Menendez smatra je da je Chavez vladao svojom zemljom željeznom rukom i nada se da će politička praznina stvorena njegovom smrću biti ispunjena mirnim i demokratskim procesom koja će osigurati poštivanje ljudskih, građanskih i političkih prava.

Američki glumac Sean Penn kazao je u priopćenju da je "Amerika danas izgubila prijatelja za kojeg nije znala da ga ima". Dodao je da su "siromašni diljem svijeta izgubili svoga prvaka, a ja svoga prijatelja".

Redatelj Oliver Stone nazvao je pokojnog Chaveza "velikim herojem koji će vječno živjeti u povijesti".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dilma Rousseff, CRISTINA KIRCHNER, OLIVER STONE, SEAN PENN, VENEZUELA, HUGI CHAVEZ