A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hugo-chavez-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Hugo Chavez - Od ministranta do predsjednika | Politika+
Svijet

ŽIVOTNI PUT : VIDEO Hugo Chavez - Od ministranta do predsjednika

Tijekom vladavine mnogi su ga voljeli, uglavnom siromašni, a navukao je mržnju bogatijih sunarodnjaka, poslovnih krugova i oporbe...

Piše: Ilijana Grgić

Prije 14 godina ušao je svjetsku političku arenu i Venezuelu doveo u poziciju zemlje koja je budila zanimanje svjetske javnosti. Huga Chaveza, tijekom vladavine mnogi su voljeli, uglavnom siromašni čiji je postao  heroj. S druge strane navukao je mržnju bogatijih sunarodnjaka, poslovnih krugova i oporbe koju je sustavno gušio. Te je postao 'trn u oku' velikih Sjedinjenih američkih država.

 

Chavezova smrti ostavlja Venezuelu duboko polariziranu, bez očita nasljednika u redovima njegove stranke. Po venezuelanskom ustavu, u roku od 30 dana trebali bi se održati novi predsjednički izbori.

Chavez je rođen u siromašnoj obitelji u državi Barinas na jugozapadu Venezuele 28. srpnja 1954. godine. Bio je treće od sedmero djece dvoje učitelja. Kao dječak bio je ministrant i veliki ljubitelj bejzbola.

 

Kao mladić upisao se u vojnu akademiju i 1975. diplomirao s činom potporučnika. Završio je u padobranskoj postrojbi i s godinama vojne službe stekao čin potpukovnika.

 

Dvaput se ženio i dvaput razvodio. Imao je troje djece iz prvog braka i jedno dijete iz drugog. Njegov prvi politički korak bilo je osnivanje Revolucionarnog Bolivarskog pokreta 1982. Deset godina poslije vodio je propali pokušaj državnog udara protiv tadašnjeg predsjednika Carlosa Andresa Pereza.

 

Tada je nekoliko stotina ljudi je poginulo, puč je propao a Chávez je završio u zatvoru.Nakon   dvije godine  je pomilovan je od strane tadašnjeg predsjednika Venezuele Rafaela Caldere.

 

Chavez  je tada shvatio da na vlast može doći i demokratskim putem. Osnovao novu političku stranku, Pokret za petu republiku, na čelu koje je ostvario prvu pobjedu na predsjedničkim izborima 1998. godine. Potporu birača osvojio je vatrenim govorima o korupciji među tradicionalnim strankama i siromaštvu u zemlji.

 

U svojim dugim govorima doticao se tema od objašnjavanja svog zla kapitalizma do načina kako se štedi voda pri tuširanju. Po dolasku na vlast pokrenuo ambiciozan plan da pretvori Venezuelu, velikog proizvođača nafte, u socijalističku državu. 

 

Preusmjerio velik dio venezuelanskog bogatstva zarađenog naftom, a ono se dramatično povećalo tijekom njegove vladavine, u masovne socijalne programe za siromašne.

 

Naftom je financirao, između ostaloga, programe opismenjavanja i pristupa višem obrazovanju ili poticaje poljoprivrednicima što je omogućilo jeftinu hranu na tržištu. Bio je prvi u nizu suvremenih ljevičarskih predsjednika na vlasti u Latinskoj Americi i kao samozvani socijalist 21. stoljeća i najžešći politički neprijatelj Sjedinjenih Država u regiji utjecao je na druge čelnike da zauzmu slično stajalište.

 

Chavez  je SAD  optužio da ga pokušava zbaciti, a predsjednika Georgea W. Busha za govornicom UN-a nazvao je sotonom. Uz to što je financirala domaće socijalne programe, Chavezova je administracija pumpala je novac i u svoje vanjskopolitičke interese.

 

U svojim dugim govorima doticao se tema od objašnjavanja svog zla kapitalizma do načina kako se štedi voda pri tuširanju. Po dolasku na vlast pokrenuo ambiciozan plan da pretvori Venezuelu, velikog proizvođača nafte, u socijalističku državu. 

Uložio je milijune dolara u zemlje u kojima mu je vlast bila ideološki bliska. Svojim je mentorom smatrao kubanskog vođu Fidela Castra, a svoju zemlju povezao sa svim neprijateljima SAD-a, poput Irana. Iako se Chavez divio Castru, najviše je inspiracije nalazio u Simonu Bolivaru, južnoameričkom borcu za neovisnost iz 19. stoljeća, pa je tako zemlju službeno preimenovao u Bolivarsku Republiku Venezuelu.

 

Posljednji mjeseci Chavezova života bili su obilježeni za njega neuobičajenom šutnjom, dok mu se zdravstveno stanje "kompliciralo", po priopćenjima njegove vlade, a on se mjesecima zapravo borio za život. Otkako je otputovao na Kubu početkom prosinca, u javnosti više nije viđen.

 

Nekoliko fotografija iz bolničkog kreveta objavljenih u veljači bile su posljednje slike njihova predsjednika koje je venezuelanska javnost imala prigodu vidjeti.

 

Chavezova smrti ostavlja Venezuelu duboko polariziranu, bez očita nasljednika u redovima njegove stranke. Po venezuelanskom ustavu, u roku od 30 dana trebali bi se održati novi predsjednički izbori.

 

Na njima će se vjerojatno ogledati potpredsjednik Nicolas Maduro i čelnik ujedinjene oporbe Henrique Capriles. Chavez je svojedobno nazvao Madura svojim izabranim nasljednikom i on uživa potporu njegovih pristaša, a zasad mu i ankete idu u prilog.

 

No, analitičari napominju kako će novi izbori biti test može li Chavezova socijalistička revolucija preživjeti bez njegove dominantne figure na njezinu čelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

venezuela, smrt, predsjednik, hugo chavez