A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/SCENA/sergei-filin.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Umjetničkog direktora Boljšoj teatra plesač napao kiselinom | Politika+
Kultura

ZAVJERA : Umjetničkog direktora Boljšoj teatra plesač napao kiselinom

Napad na Filina,zgrozio je kulturnu javnost u Moskvi i u svijetu.

FOTO: Sergej Filin
Piše: PolitikaPlus

Koliko svijet umjetnosti može biti strašan, pokazuje slučaj napada kiselinom na umjetničkog direktora kazališta Sergeja Filina. Jedan od najboljih plesača slavnog ruskog kazališta Boljšoja priznao je kovanje zavjere s ciljem napada kiselinom objavila je moskovska policija.


Plesač Pavel Dmitričenko, koji je igrao naslovne uloge u baletima »Labuđem jezeru« Petra Iljiča Čajkovskog i »Ivanu Groznom« Sergeja Prokofjeva, uhićen je u utorak, zajedno s još dvojicom muškaraca.

 

Sva trojica priznala su krivnju, objavila je policija. Dmitričenko za organizaciju i sudjelovanje, jedan od muškaraca za izvršenje napada, odnosno bacanje kiseline Filinu u licu, a drugi za vožnju automobila kojim su pobjegli.

 

Napad na Filina, u jednoj tihoj ulici u Moskvi 18. siječnja, zgrozio je kulturnu javnost u Moskvi i u svijetu. Od samoga početka istrage sumnjalo se da su narušeni međuljudski odnosi u kazalištu i nemilosrdni rat za podjelu uloga motivi napada.

 

I sam Filin je od 1988. baletni plesač u Boljšoju, a 2008. je imenovan za umjetničkog direktora glazbenog teatra Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi, koji je pretvorio u jednu od najuglednijih kulturnih ustanova u Rusiji. U ožujku 2011. je u Boljšoj teatru na mjestu umjetničkog direktora zamijenio Jurija Burlaku.

 


Sergej Filin na pozornici

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

balet, teatar, sergej filin