Hrvatska

NEMA VIŠE PREPREKA : Konačno dogovor sa Slovenijom: Rješenje Ljubljanske banke u okviru sukcesije

To nikada nije trebala prepreka, ali to je život, to je politika, kazao je premijer Milanović.

Piše: Ilijana Grgić

Dogovorili smo se sa slovenskim kolegama da ovu priču konačno privedemo kraju. Sve to skupa trajalo je malo predugo, rekao je premijer Zoran Milanović, dodavši kako će u ponedjeljak u Mokricama sa slovenskim kolegom potpisati Memorandum.

 

Tim riječima premijer Milanović je započeo današnju sjednicu Vlade. Da je dogovor sa Slovencima postignut potvrdila je i Vesna Pusić, te je istaknula kako je riješena i zadnja neizvjesna ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora.

 

- Dogovor o memorandumu karakteriziraju 4 elementa: rješavanje se odnosi isključivo na prenesenu štednju, u drugo se države ne miješaju, drugo, postupci se pred sudovima u Hrvatskoj  stavljaju se mirovanje, treće, strankama se daje vrijeme da problem riješe u okviru sukcesije, pojasnila je Vesna Pusić, te dodala kako Slovenska strana pokreće postupak ratifikacije koji bi po po programu u tom smislu trebao biti završen do konca ožujka.

 

U Memorandumu između ostalog stoji kako su dvije zemlje suglasne da se rješenje nađe na temelju Ugovora o pitanjima sukcesije (Aneks C). Vlada RH osigurat će zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule hrvatske banke Zaba i PBZ u vezi s prenesenom deviznom štednjom. Slovenska vlada osigurat će i suglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima.

 

- Prenosimo razgovor na područje sukcesije. Ne shvaćam kakva je opasnost ležala u tim postupcima. To nikada nije trebala prepreka, ali to je život, to je politika, dodao je Milanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Hrvatska, sloveija, Ljubljanska banka