Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Građani vjeruju liječnicima, ali smatraju da darovi farmaceutskih kompanija utječu na njih

Korupcija u zdravstvenom sustavu je vjerojatno najkompleksnija, kaže Ostojić.

Piše: Vanja Vučković

Hrvatski građani vjeruju da im njihovi liječnici propisuju najbolje lijekove, ali bi željeli da ih upoznaju s mogućim alternativama, također smatraju i da darovi farmaceutskih kompanija utječu na objektivnost liječnika pri propisivanju pojedinih lijekova, rezultati su istraživanja koje je predstavila  Transparency International Hrvatska u sklopu projekta "Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije.

 

Istraživanje je pokazalo je kako je čak 79 posto građana misli da se nije nikad našlo u situaciji da im je liječnik propisao nepotreban lijek. Da je nepotreban lijek dobilo više puta smatra 8,5 posto ispitanih, a vrlo rijetko ili samo jednom 7,4 posto, odnosno 2,2 posto ispitanika. Više od tri četvrtine njih, drži da bi ih liječnik trebao informirati o svim raspoloživim proizvodima pri propisivanju lijeka.

 

Više od tri četvrtine ispitanika smatra da pokloni farmaceutskih kompanija liječnicima utječu na njihovu objektivnost pri propisivanju pojedinih lijekova. Kad je riječ o financiranju stručnog usavršavanja liječnika za 39,3 posto građana je potpuno neprihvatljivo da ga plaćaju farmaceutske kompanije te oni smatraju da bi te troškove trebalo snositi javno zdravstvo.

 

Istraživanje je pokazalo je kako je čak 79 posto građana misli da se nije nikad našlo u situaciji da im je liječnik propisao nepotreban lijek. Da je nepotreban lijek dobilo više puta smatra 8,5 posto ispitanih, a vrlo rijetko ili samo jednom 7,4 posto, odnosno 2,2 posto ispitanika.

Projekt "Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije" provodi se u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a tijekom javne rasprave u kojoj bi trebali sudjelovati predstavnici farmaceutske industrije, liječnici i pacijenati trebao bi se definirati okvir u kojem će nabava i propisivanje lijekova biti izloženi najmanjem moguću riziku od korupcije.

 

Ministar zdravlja Rajko Ostojić prokomentirao je rezultate istraživanja.

 

- Zaključak ovog istraživanja  je da građani žele čiste račune, gdje ima dima ima i vatre i gdje mito uđe pravda izađe - rekao je Ostojić. Raduje ga, kazao je, što hrvatski građani vjeruju velikoj većini liječnika, ali su s razlogom vrlo oprezni kada je riječ o odnosu farmaceutske industrije i liječnika.

 

Korupcija u zdravstvenom sustavu je vjerojatno najkompleksnija, naglasio je Ostojić pojašnjavajući kako pri tom misli na odnos liječnika prema pacijentu, farmaceutskoj industriji, proizvođaču opreme i ugradbenih materijala, akademskoj korupciji i korupciji u dodjeli specijalizacija i subspecijalizacija, ali je kazao kako je i ovo istraživanje potvrdilo da je korupcija karakterna osobina pojedinca, ne profesije.

 

Na pitanje hoće li biti lijekova s obzirom na dugove i rokove plaćanja koji sada već dosežu 290 dana, Ostojić je odgovorio kako će lijekova te je najavio njihovo pojeftinjenje kroz 15-ak dana. 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvo, Transparency International Hrvatska, rajko ostojić, korupcija