Znanost

'STRELJANA': Četiri asteroida prošla pokraj Zemlje u posljednjih sedam dana

Sva četiri asteroida pojavila su se između 4. i 10. ožujka i svi su otkriveni ovaj mjesec, neki samo nekoliko dana prije prolaska.

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus

U posljednih sedam dana, asteroid veličine stambenog bloka i tri manja svemirska objekta prošla su sigurno pored Zemlje, što je posljednji u nizu dokaza da živimo u Sunčevu sustavu koji neki znanstvenici nazivaju "svemirskom streljanom".

Sva četiri asteroida pojavila su se između 4. i 10. ožujka i svi su otkriveni ovaj mjesec, neki samo nekoliko dana prije prolaska.

Najveća svemirska stijena pojavila se u subotu, a radi se o asteroidu 2013ET koji je proletio oko 750.000 kilometara od Zemlje. Bio je širok 80 metara i projurio je na udaljenosti 2,5 puta većoj od one između Zemlje i Mjeseca.

"Najstrašnija stvar je to da o njemu nismo imali pojma", rekao je Patrick Paolucci iz Slooh Space Camera i dodao da su ga tek 3. ožujka otkrili stručnjaci sa sveučilišta u Arizoni.

Također u subotu, manji asteroid 2013EC20 prošao je čak bliže Zemlji, na oko 150.000 kilometara, što je manje od polovice udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Bio je širok sedam metara.

Da je asteroid 2013ET udario u Zemlju, a ne sigurno prošao pored nje, uništio bi jedan veliki grad, rekao je inženjer Paul Cox koji je asteroid promatrao teleskopom s Kanarskih otoka dok je jurio pored Zemlje brzinom od 42.000 kilometara na sat.

Kiša asteroida uslijedila je nekoliko tjedana nakon što je asteroid širok 17 metara eksplodirao nad Rusijom 15. veljače snagom od 500 kilotona, ozlijedivši više od 1.200 stanovnika grada Čeljabinska i počinivši veliku materijalnu štetu na zgradama.

"Ovo je poziv na uzbunu vladama. Znamo da je Sunčev sustav jako prometan. Nismo sami na ovoj našoj plavoj točki u svemiru", upozorio je Cox.

Dva najmanja asteroida koja su početkom ožujka prošla blizu Zemlje bili su 2013EC i 2013EN20, prvi širok 12, a drugi sedam metara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVEMIRSKA STRELJANA, ZEMLJA, asteroid