Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Kao da ništa ne može zaustaviti optimizam na Wall Streetu: Tjedan ipak počeo novim rekordom Dow Jonesa

Početak trgovanja nije to nagovještavao.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Stabilnost tržišta zahvaljuje se jačanju američkog gospodarstva i labavoj monetarnoj politici Feda, koji ključne kamate drži blizu nula posto još od 2008. godine. Čini se da ništa ne stoji na putu sporog, ali vrlo stabilnog uspona cijena dionica“

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, peti dan zaredom, dok se S&P 500, nakon sedam dana neprestanog rasta, primaknuo na samo devet bodova od svog rekorda.

Dow Jones ojačao je 50 bodova, ili 0,35 posto, na 14.447 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,32 posto, na 1.556 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.252 boda.


Početak trgovanja nije nagovještavao takav razvoj situacije. Dionice su bile pod pritiskom zbog smanjenja kreditnog rejtinga Italije i slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka iz Kine.

Međutim, to nije uplašilo ulagače, pa se tržište kasnije smirilo, a indeksi su nadoknadili početne gubitke.

Premda mnogi očekuju korekciju cijena dionica, nakon što je od početka godine Dow porastao više od 10, a S&P 500 više od 9 posto, tržite djeluje čvrsto.

VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija pao je jučer više od 8 posto, na 11,56 bodova, najnižu razinu od veljače 2007. godine, što pokazuje da ulagači ne očekuju pad cijena dionica.

„Stabilnost tržišta zahvaljuje se jačanju američkog gospodarstva i labavoj monetarnoj politici Feda, koji ključne kamate drži blizu nula posto još od 2008. godine. Čini se da ništa ne stoji na putu sporog, ali vrlo stabilnog uspona cijena dionica“, kaže Peter Kenny, direktor u tvrtki Knight Capital.

Jučer nije bilo značajnijih makroekonomskih podataka koje bi potaknuli šire tržište, ali je bilo ohrabrujućih vijesti iz kompanija.

Najveća dobitnica, s rastom cijene za više od 14 posto, bila je dionica BlackBerrya, nakon što je telekomunikacijski div AT&T najavio da će uskoro početi prodavati novi model BlackBerry Z10 smarthonea s touchscreenom.

Dionica Boeinga poskupila je, pak, 2 posto jer je kompanija izvijestila da će, zbog pojačane potražnje, povećati proizvodnju svojih komercijalnih zrakoplova.

Ipak, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 5,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi oko 6,5 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 6.503 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,03 posto, na 7.984 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 3.836 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, boeing, blackberry, dow jones, svjetska tržišta, s&p 500