A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljanska-banka-nlb-zgrada-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Moody's po treći put srezao kreditni rejting Nove ljubljanske banke | Politika+
Tvrtke

BONITET: Moody's po treći put srezao kreditni rejting Nove ljubljanske banke

Sa B2 na Caa2, s negativnim izgledima, ponajviše zbog visokog udjela loših kredita i nužne velike dokapitalizacije, za koju država nema novca.

Piše: P/H

Agencija Moody's snizila je dugoročnu ocjenu boniteta Nove Ljubljanske banke (NLB) sa B2 na Caa2, s negativnim izgledima, objavili su u srijedu slovenski mediji koji se pozivaju na izvješće Moody'sa.

Kao razloge za dodatno sniženje ocjene najvećoj slovenskoj banci, koja je u 92-postotnom vlasništvu države, Moody's navodi potrebu njene nove dokapitalizacije, za što će ove godine, po procjenama uprave, biti potrebno 400 milijuna eura, te nedostatak kratkoročne perspektive za banku da ponovo počne poslovati s dobitkom nakon više godina u kojima je zabilježila negativan rezultat.

Moody's je bonitet NLB-a prošle godine snizio dva puta, zadnji put krajem srpnja. Tada je Moody's ocjenu boniteta NLB-a snizio za tri razine, s Ba2 na B2.

Kako prenosi poslovni dnevnik Finance, Moody's negativne izglede za NLB utemeljuje visokim udjelom loših kredita koji su u kreditnom portfelju te banke s krajem prošle godine dostigli 28,2 posto ukupnog kreditnog plasmana, zatim mogućnošću da se taj postotak poveća zbog visoke zaduženosti poduzeća koja su komitenti NLB-a, a navodi i neizvjesnosti vezane na dokapitalizaciju slovenskih banaka u većinskom ili pretežitom vlasništvu države.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubljanska banka, bonitet, kreditni rejting, moody's, nlb