A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peter-higgs-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

CERN: Analiza snažno ukazuje da je doista pronađen Higgsov bozon | Politika+
Znanost

TEORIJSKA FIZIKA: CERN: Analiza snažno ukazuje da je doista pronađen Higgsov bozon

'Preliminarni rezultati na temelju sveukupnih podataka iz 2012. veličanstveni su.'

FOTO: Peter Higgs
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Analiza tragova elementarne čestice pronađene prošle godine u velikom hadronskom sudaraču (LHC) "snažno ukazuje" da je doista otkriven Higgsov bozon, objavio je u četvrtak istraživački centar za fiziku CERN.

"Preliminarni rezultati na temelju sveukupnih podataka iz 2012. veličanstveni su i meni je jasno da se ovdje radi o Higgsovu bozonu, iako smo još daleko od toga da znamo o kakvoj se vrsti Higgsova bozona radi"

Priopćenje o zadnjem otkriću temeljenom na proučavanju velikog broja podataka prikupljenih tijekom tri godine istraživanja u sudaraču ipak nije otišlo tako daleko da tvrdi da se nedvojbeno radi o pronalasku Higgsova bozona. Za Higgsov bozon vjeruje se da tvarima daje masu.

Mjerenja ponašanja čestice, čije je postojanje prvi puta predviđeno početkom 1960-ih, i njezine interkacije s drugim česticama "snažno sugerira da se radi o Higgsovu bozonu", kazao je CERN.

"Preliminarni rezultati na temelju sveukupnih podataka iz 2012. veličanstveni su i meni je jasno da se ovdje radi o Higgsovu bozonu, iako smo još daleko od toga da znamo o kakvoj se vrsti Higgsova bozona radi", kazao je Joe Incandela, glasnogovornik jednog od znanstvenih timova koji su radili na istraživanju bozona.

Prema priopćenju CERN-a tek se treba utvrditi je li taj bozon jednostavni Higgsov bozon kojim se popunjava posljednja nepoznanica u Standardnom modelu elementarnih čestica koji pokazuje kako svemir funkcionira na razini elementarnih čestica ili se radi o nečemu egzotičnijem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

teorijska fizika, cern, higgsov bozon, peter higgs