Hrvatska

(BEZ)KOMENTARA: Željko Jovanović o Mamićevim uvredama: Takvi istupi nisu vrijedni mojih riječi!

'Ovo je dokaz da je Hrvatska uređena država'

Piše: PolitikaPlus

Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a, minstar sporta Željko Jovanović kratko je prokomentirao jučerašnji ispad Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića u kojem ga je žestoko izvrijeđao po nacionalnoj osnovi.

 

- Mogu samo reći da takvi istupi nisu vrijedni mojih riječi. Svi koji kažu da je to nekakva politika su zlonamjerni. Dakle, ovo je dokaz da je Hrvatska uređena država u kojoj se nitko ne može vrijeđati po nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj i bilo kojoj drugoj pripadnosti, rekao je Jovanović.

 

Na tvrdnju novinara da je upravo premijer Milanović cijeli slučaj spustio na političku razinu Jovanović je rekao kako se ne bi složio s tom tvrdnjom.

 

 Jučer je reagiralam i pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je  osudila  izjavu izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića.

 

' (Izjava) predstavlja kazneno djelo i očekujemo da nadležna tijela u tom smislu reagiraju. No, također je važno istaknuti činjenicu da se radi i o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije, što je potvrdila i praksa Vrhovnog suda pa samim time postoji i mogućnost pokretanja i prekršajnog ili građanskog postupka.

 

Ured pučkog pravobranitelja već godinama ukazuje na problem rasističkog skandiranja na stadionima tijekom nogometnih utakmica. Jedan od razloga što se ista situacija ponavlja od utakmice do utakmice je to što se ovakvo protupravno ponašanje nedovoljno sankcionira, ali i to što vodeći ljudi hrvatskog nogometa daju ovakve izjave', navodi se u priopćenju.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rasizam, zdravko mamić, dinamo, željko jovanović