Zagreb

IZBORI: EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić nadmoćno pobjeđuje u Zagrebu!

Do pobjede u drugom krugu.

Piše: Ivan Klarić

Prema ekskluzivnom istraživanju portala PolitikaPlus i Ipsos Pulsa, aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima ogromne šanse da na nadolazećim lokalnim izborima u svibnju ove godine osvoji još jedan mandat na čelu glavnog grada Hrvatske.

 

Prema istraživanju provedenom od 11. do 13. ožujka na uzorku od 1002 ispitanika, aktualni gradonačelnik i dalje uživa veliku podršku građana Zagreba. Kao i u prethodnom istraživanju, koje smo objavili u studenom prošle godine, Bandića građani i dalje ocjenjuju više no solidnom trojkom. Više ocjene mu daje 38% građana, a niže 30%. Zanimljivo, raste mu i potpora za još jedan mandat. U istraživanju iz studenog 2012. godine, Bandićev novi mandat na čelu metropole podržavalo je 34,9 posto građana. Danas to želi 42,1 posto ispitanih građana. S druge strane, 51% njih traži promjene

 

 

 

Oko dvije trećine građana ima pozitivan dojam o gradonačelniku, dok trećina ima negativan. Sljedeći na listi popularnosti su Tatjana Holjevac i Vladimir Ferdelji. Rajko Ostojić slijedi, ali ima slabiji neto omjer, odnosno podjednaki je broj onih građana koji o njemu imaju pozitivan, odnosno negativan dojam.

 

Prema rezultatima ovog istraživanja, da su lokalni izbori danas, Milan Bandić bi sa podrškom od 38% birača u prvom krugu imao prednost pred Rajkom Ostojićem kojeg podržava 19% građana. Na trećem je mjestu Vladimir Ferdelji, sa 17% glasova, a svi ostali kandidati trenutno nemaju gotovo nikakve šanse za drugi krug. 

 

 

 

Kandidat Zagrebačke nezavisne liste Tatjana Holjevac bilježi podršku 5,5 posto građana Zagreba. Branko Vukšić ispred Hrvatskih laburista dobio je podršku 3,8 posto ispitanih građana. Kandidat HDZ-a Margareta Mađerić dobila je 2,8 posto podrške ispitanih građana.

 

Prema ovim rezultatima, iako kontekst nije isti, može se uočiti kako od zadnjeg istraživanja Bandićeva popularnost raste, dok je trenutno Ostojić u lošijoj poziciji nego što je bio Bernardić.

Njen bivši stranački kolega, a sada nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba Ante Zvonimir Golem bilježi podršku od 1,6 posto građana. Kandidat HSP-a i HČSP-a za prvog čovjeka metropole Siniša Šukunda dobio je podršku 0,4 posto građana, a na začelju je s 0,4 posto podrške kandidat ASH-a, DSŽ-a i Saveza za promjene Zlatko Klarić.

 

Prema ovim rezultatima, iako kontekst nije isti, može se uočiti kako od zadnjeg istraživanja Bandićeva popularnost raste, dok je trenutno Ostojić u lošijoj poziciji nego što je bio Bernardić. Da podsjetimo, prema rezultatima istraživanja u studenom prošle godine, a koje je objavila PolitikaPlus, Milan Bandić je u prvom krugu bilježio 32,5 posto, a tadašnji kandidat SDP-a Davor Bernardić 22,6 posto podrške ispitanih građana.

 

No, u međuvremenu se lista kandidata značajno proširila, a najznačajnija promjena jest kandidatura Tatjane Holjevac koja uzima značajan broj glasova, od kojih je veći broj sklon Ostojiću što je vidljivo iz raspodjele njezinih birača u glasovanju u drugom krugu.

 

Glasači Milana Bandića su mnogo češći među niže obrazovanim stanovništvom, mlađim osobama, nižih prihoda, i iz manjih naselja oko Zagreba. Oko polovine glasača koji su za njega glasali u svibnju 2009. tvrdi kako bi to napravili opet.

 

 

 

U drugom krugu Milan Bandić bi, prema rezultatima ovog istraživanja, pobijedio Rajka Ostojića i tako osvojio još jedan mandat na čelu Zagreba. Aktualni gradonačelnik ostvario bi 55,3 posto podrške, a kandidat SDP-a Rajko Ostojić 33, 6 posto ispitanih građana. Ta razlika se povećava ili smanjuje ovisno o vjerojatnosti izlaska na izbore, no evidentno je da Ostojić ne može nikako ugroziti još jedan mandat Milana Bandića.

 

Zanimljivo je da za Milana Bandića u drugom krugu glasaju (osim glasača njegove liste), u velikoj većini glasači HDZ-a. Ostojiću, pak, nešto češće odlaze birači Ferdeljija i Tatjane Holjevac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TATJANA HOLJEVAC, VLADIMIR FERDELJI, RAJKO OSTOJIĆ, MILAN BANDIĆ, IPSOS PULS