Hrvatska

IZBORI U ZAGREBU: Analitičari o istraživanju Politika+: Bandiću u drugom krugu opasniji Ferdelji od Ostojića?

'Bandićeva prednost ne čudi, Ostojić i SDP vode pogrešnu kampanju!'

Piše: Ivan Klarić

Milan Bandić, prema rezultatima ekskluzivnog istraživanja portala PolitikaPlus i Ipsos Pulsa, nadmoćno pobjeđuje u Zagrebu. Prema rezultatima ovog istraživanja, da su lokalni izbori danas, Milan Bandić bi sa podrškom od 38% birača u prvom krugu imao prednost pred Rajkom Ostojićem kojeg podržava 19% građana. Na trećem je mjestu Vladimir Ferdelji, sa 17% glasova, a svi ostali kandidati trenutno nemaju gotovo nikakve šanse za drugi krug.

 

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić nadmoćno pobjeđuje u Zagrebu!


U drugom krugu Milan Bandić bi, prema rezultatima ovog istraživanja, pobijedio Rajka Ostojića i tako osvojio još jedan mandat na čelu Zagreba. Aktualni gradonačelnik ostvario bi 55,3 posto podrške, a kandidat SDP-a Rajko Ostojić 33, 6 posto ispitanih građana.

PUHOVSKI: Prednost koju Bandić ima pred Rajkom Ostojićem je rezultat činjenice što Ostojić ipak nema punu potporu zagrebačkog SDP-a i što uvijek mora  gledati preko ramena, jer u ljude oko sebe nema povjerenja pošto su to ipak bliski suradnici Davora Bernardića.

Ta razlika se povećava ili smanjuje ovisno o vjerojatnosti izlaska na izbore, no evidentno je da Ostojić ne može nikako ugroziti još jedan mandat Milana Bandića.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je ovakva prednost Milana Bandića rezultat krivih kampanja koji su vodili njegovi protukandidati.

 

- Svima se kampanja do sada bazirala na napadima na aktualnog gradonačelnika. Umjesto da su se borili za drugu poziciju, onu koja vodi u drugi krug, oni su se bazirali na kritiziranje Bandića, a on je to više no dobro iskoristio, ističe Puhovski, ističući i probleme unutar samog SDP-a.

 

- Prednost koju Bandić ima pred Rajkom Ostojićem je rezultat činjenice što Ostojić ipak nema punu potporu zagrebačkog SDP-a i što uvijek mora  gledati preko ramena, jer u ljude oko sebe nema povjerenja pošto su to ipak bliski suradnici Davora Bernardića, kaže Puhovski, dodajući da je Ostojiću opterećenje i činjenica što je ministar u Vladi Zorana Milanovića.

 

- Činjenica je da Vlada ne uživa povjerenje građana. Uvjeren sam da bi Ostojić imao kudikamo više da je jednostavno zamrznuo svoj status u Vladi, jasno će Puhovski.

S druge strane, politički analitičar Davor Gjenero kaže da rezultati ovog istraživanja nisu neočekivani.


GJENERO: Ono što iz toga proizlazi je činjenica da ipak sa sigurnošću ne možemo znati tko će u drugi krug uz Milana Bandića. Ako to bude Ostojić, onda je pobjeda Milana Bandića gotovo pa sigurna. No, ukoliko mu suparnik bude Ferdelji, ne možemo u ovom trenutku znati kako bi to završilo.

- Ono što zapravo najviše iznenađuje jest rezultat Vladimira Ferdeljija koji se približio Rajku Ostojiću. Rezultat je to uistinu dobre kampanje. No, ostaje za vidjeti ima li Ferdelji manevarskog prostora za daljnji napredak. Ono što iz toga proizlazi je činjenica da ipak sa sigurnošću ne možemo znati tko će u drugi krug uz Milana Bandića. Ako to bude Ostojić, onda je pobjeda Milana Bandića gotovo pa sigurna. No, ukoliko mu suparnik bude Ferdelji, ne možemo u ovom trenutku znati kako bi to završilo, poručuje Gjenero.


Stručnjak za PR i politički marketing Krešimir Macan kaže da je očito da je na cijeli razvoj događaja oko Zagreba utjecala i nagla promjena kandidata SDP-a za gradonačelnika.

 

- Rajko Ostojić ne samo da nije uspio smanjiti prednost Milana Bandića, nego ju je dapače Bandić sada značajno povećao, dok je Ostojiću ugrožen ulazak u drugi krug. Naime Vladimir Ferdelji mu je konkurent na ovom stručnom planu i očigledno mu je uspio uzeti dio glasova budući da se zajedno s njim pojavljuje u sučeljavanjima u medijma gdje očito ostavlja boji dojam. Vjerujem da će sada SDP učiniti sve da se to ne dogodi, ali je jasno da SDP ima veliki problem s kampanjom u Zagrebu, nešto slično onom što se događa i u Splitu, ističe Macan, koji se pita je li se jednostavno radilo o krivim političkim procjenama o tome što je najbolje za interese SDP-a u datom trenutku.

 

 - A možda je i Milanović uistinu imao figu u džepu kao što se tada tvrdilo. Dodatno zaoštravanje politike na nacionalnoj razini, produbljivanje krize nikako ne ide u korist SDP-ovim kandidatima na lokalnim izborima – ako su percipirani kao eksponenti središnjice ili predsjednika Milanovića, na kraju će Macan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimir ferdelji, rajko ostojić, milan bandić, IPSOS PULS, POLITIKAPLUS