Burze

TJEDNI PREGLED: Wall Street: Dow Jones iz dana u dan dostiže nove povijesne rekorde

'Hoće li uskoro uslijediti korekcija cijena za 10-ak posto? Ne tako skoro.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Hoće li uskoro uslijediti korekcija cijena za 10-ak posto? Ne tako skoro. Još nije došlo do promjene u raspoloženju. Nakon svakog pada cijena uslijedi potražnja, pa i njihov oporavak. Zamjetno je samo to da su ulagači izbirljiviji pri odluci koje će dionice kupovati“

Zahvaljujući jačanju američkog gospodarstva, na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu je na Wall Streetu Dow Jones indeks iz dana u dan dosezao najviše razine u povijesti.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 14.514 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 1.560 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 3.249 bodova.

Sve do petka, kada je blago pao, Dow Jones rastao je 10 dana zaredom, što nije zabilježeno još od studenoga 1996. Pritom je taj indeks sedam dana uzastopno dosezao rekordnu razinu.

S&P 500 indeks primaknuo se, pak, na samo pet bodova od najviše razine u povijesti, zabilježene 2007. godine.

Ulagače potiču naznake ubrzanja uspona američkog gospodarstva, nakon anemičnog rasta krajem prošle godine. Pad nezaposlenosti ukazuje na postupan oporavak američkog tržišta rada, dok je izvješće o proizvođačkim cijenama pokazalo da su inflacijski pritisci i dalje prigušeni, što znači da nema razloga za zaoštravanje monetarne politike.

Upravo labava monetarna politika Feda, uz naznake jačanja gospodarstva, predstavlja glavni poticaj rastu cijena dionica, pa se ulagači nadaju da će središnja banka i dalje tiskati svježi novac.

Od početka godine Dow Jones porastao je gotovo 11, a S&P 500 oko 9,5 posto. Nakon tako snažnog rasta u tako kratkom razdoblju, mnogi očekuju korekciju cijena dionica na niže, pa se posljednjih dana trguje vrlo oprezno, na što ukazuje mršav obujam trgovanja.

„Hoće li uskoro uslijediti korekcija cijena za 10-ak posto? Ne tako skoro. Još nije došlo do promjene u raspoloženju. Nakon svakog pada cijena uslijedi potražnja, pa i njihov oporavak. Zamjetno je samo to da su ulagači izbirljiviji pri odluci koje će dionice kupovati“, kaže Ari Wald.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 6.489 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 posto, na 8.042 boda, a pariški CAC 0,1 posto, na 3.844 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna osvojio 2,3 posto, dosegnuvši 12.560 bodova, novu najvišu razinu u četiri i pol godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, wall street, dow jones