Hrvatska

VIDEO: Kardinal Bozanić: Ne sjećam se kad sam se zadnji put vozio javnim prijevozom

'Kada bih se vozio autobusom naišao bih na tolike pa bih zakasnio na misu.'

Piše: Vanja Vučković

Nakon povratka iz Rima kardinal Josip Bozanić sazvao je konferenciju za novinare. Ukratko je opisao svoj boravak u Rimu, sudjelovanje na kongregacijama i konklavama opisavši kako se tih dana uistinu moglo osjetiti djelovanje Duha Svetoga.

- Mi kao vjernici znamo da Bog nije stvorio svijet i ostavio ga. On djeluje i danas, a na vjernicima je da to Božje djelovanje opaze, da ga predstave i da poslušaju ono što Bog od svakoga od nas želi - rekao je.

 Nismo razgovarali o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole, ali smo razgovarali o situaciji u Crkvi u Hrvatskoj - kazao je Bozanić te je dodao da mu ovo nije prvi susret s Papom. Upoznali su se još 2002. u Argentini te su se poslije susretali na sastancima kardinala u Rimu.

- Papa me pitao što o njemu kažu u Hrvatskoj. Rekao sam mu kako znamo da su mu ispovjednik bio Hrvati, na što me začuđeno upitao: "Pa zar i to znaju" - kaže Bozanić. Zagrebački nadbiskup pozvao je Papu da dođe u Hrvatsku na što se on nasmješio.

Na novinarsko pitanje hoće li se i on kao i papa Franjo voziti javnim prijevozom Kardinal je pojasnio zašto mu se prijevovoz automobilom praktičniji.

 - Kada bih se vozio autobusom naišao bih na tolike pa bih zakasnio na misu, ne mogu u isto vrijeme biti na dva mjesta, našalio se te dodao kako je  Papina vožnja minibusobm poruka crkvi i vjernicima da se treba odreći svega suvišnoga. Ta će poruka imati odjeka - zaključio je Boznanić.

- Crkva treba u prvom redu nastojati biti blizu siromašnih, pomoći koliko se može. Ali Crkva ne može zamijeniti socijalnu službu države. Crkva bi trebala biti samo gdje oni ne stignu i nikada neće prestati potreba Crkve da čini karitas, rekao je Bozanić.

Komentirao je i događanja u Hrvatskoj za vrijeme njegova odsustva kao što su izjave Ruže Tomašić, Zdravka Mamića života, opisane kao govor mržnje, ali i na napad na bogoslove iz Kistanja i osnivanje povjerenstva koje će pregedavati udžbenike iz vjeronauka.

 - Crkva osuđuje govor mržnje protiv je svih vrsta nasilja i izazivanja nasilja te se to može primijeniti i u ovom slučaju. Ono vodi u još veće zlo. Upozorio je kako bi izbacivanje određenih dijelova iz udžbenika vjeronauka od strane misnistarstva bio udar na crkvenu slobodu da prenosi svoje učenje u cijelosti.

Novi moment za crkvu je i prisustvo carigradskog patrijarha Bartolomeja na papinskoj misi, rekao je Bozanić dodavši da se nada da je to jedan korak zbližavanju katoličke i pravoslavne crkve koje su što se tiče doktrina u svim elementima gotovo suglasne.
 
Za kraj se obratio i navijačima te im poručio da je najvažnije da sutrašnja utakmica prođe u miru.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, rim, papa franjo