Tvrtke

ROČIŠTE: Tvrtke Brune Orešara Jadrankamenu dužne više od sto milijuna kuna!

'Trenutno Jadrankamen ima 110 zaposlenih i ta tvrtka ima perspektivu.'

Piše: PolitikaPlus

Stečajna upraviteljica Jadrankamena Anči Bašić je na ispitnom ročištu i skupštini vjerovnika potvrdila kako su tvrtke Brune Orešara dužne Jadrankamenu više od 100 miljuna kuna te da je do sada otpisano 86 miljuna kuna tog duga.

Potvrdila je to odgovarajući na upite zamjenice splitsko-dalmatinske županijske državne odvjetnice Leni Pezzi je li točno da je Orešarovim tvrtkama tijekom 2010. godine Jadrankamen otpisao oko 86 milijuna kuna duga te da mu je preostao dug od još oko 19 milijuna kuna, što znači da je Orešarov dug Jadrankamenu veći od 100 milijuna kuna.

Bašić je odgovorila potvrdno objasnivši kako je nakon preuzimanja dužnosti stečajne upraviteljice, nakon što je stečajni postupak otvoren 29. ožujka 2012. godine, ustanovila da je provedeno "vrijednosno usklađivanje" dionica povezanih Orešarovih tvrtki pri čemu mu je umanjen (otpisan) taj dug Jadrankamenu.

Stečajna upraviteljica Bašić novinarima je u stanci izjavila kako su okvirno sveukupna potraživanja vjerovnika oko 206 milijuna kuna, ali to nije konačni iznos jer će se u nekim slučajevima voditi parnični postupci radi osporavaanja tražbina

Spomenula je kako su među tim povezanim društvima uz ostalo Orbis Holding, Hoteli novi, Lira, Monter Projekt, Uzor tekstil.

Bašić je podsjetila kako je u vezi radnji tih "povezanih tvrtki" glede Jadrankamena već ranije podnesena dokumentacija Državnom odvjetništvu, a kaže i kako ona priprema i dodatnu dokumentaciju koju će dostaviti Državnom odvjetništvu.

Na posebnom je ispitnom ročištu, koje je zakazano radi naknadno pristiglih tražbina vjerovnika koja su uslijedile nakon prvo ispitnog ročišta održanog 12. srpnja 2012. godine, stečajna je upraviteljica danas priznala svih 27 naknadno pristiglih tražbina prvog isplatnog reda s ukupno oko 1,3 milijuna kuna, a od oko 8,7 milijuna kuna naknadno pristiglih tražbina drugog isplatnog reda danas je priznala oko polovicu tog inosa.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena i vjerovnik Tonči Drpić osporio je više pristiglih tražbina, a o njima će se, kako je rekao stečajni sudac Paško Bačić, odlučivati u parničnim postupcima.

Stečajna upraviteljica Bašić novinarima je u stanci izjavila kako su okvirno sveukupna potraživanja vjerovnika oko 206 milijuna kuna, ali to nije konačni iznos jer će se u nekim slučajevima voditi parnični postupci radi osporavaanja tražbina.

"Trenutno Jadrankamen ima 110 zaposlenih i ta tvrtka ima perspektivu, jer vjerujemo da razlučni vjerovnici neće poticati ovrhe s prodajom imovine jer bi nas to dovelo u još veće probleme", kazala je Bašić.

Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o poslovanju u kojem je Bašić uz ostalo navela da je tijekom prošle godine Jadrankamen ostvario prihod od 14,6 milijuna kuna.

Na to je izvješće reagirao Tonči Drpić koji je optužio stečajnu upraviteljicu Bašić da se uz njenu pomoć "nastavlja svesrdno pljačkanje Jadrankamena".

Stečajni postupak nije niti trebalo pokretati, a od njegova otvaranja Jadrankamen je izgubio 100 milijuna kuna, kazao je Drpić optuživši stečajnu upraviteljicu da daje otkaze radnicima bez kojih poduzeće ne može funkcionirati te da radnici u nju uopće nemaju povjerenja jer o Jadrankamenu "ne zna ništa".

Većinom glasova nije prihvaćen prijedlog da se umjesto Vedrana Jerčića za člana Odbora vjerovnika imenuje Tonči Drpić kao predstavnik radnika, a stečajni je sudac najavio kako bi splitski Trgovački sud u roku od osam dana trebao donijeti odluku u vezi Drpićevog zahtjeva da se ukine odluku kojom on nije izabran u Odbor vjerovnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruno orešar, jadrankamen, anči bašić