Hrvatska

PROPOVIJED: Sisački biskup Vlado Košić: Povijest Crkve u Hrvata i hrvatskoga naroda je mučenička

'Hrvatska je puna časnih branitelja istine, svjedoka Božje ljubavi – usprkos nasilju nepravednika.'

Piše: PolitikaPlus
"Ako se i smije danas reći što se dogodilo, to se ne poštuje, i iz toga se ne izvlače prave posljedice, gotovo nikakve. Nitko do danas nije odgovarao za zločine počinjene nad katolicima u Drugom svjetskom ratu i poslije toga rata. A onda i većina onih koji su zločine počinili nad katolicima u Domovinskom ratu su abolirani", kazao je sisački biskup. Dodao je kako je "najgore što se naše vlasti i najutjecajniji naši mediji odnose prema tim godinama i događajima kao da su glavni zločinci bili oni koji su u stvarnosti najveće žrtve, te kao da se oni koji su stradali, trebaju ispričavati zločincima koji su ubijali, proganjali i pljačkali, palili im imovinu i rušili crkve i domove".

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je danas na Cjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje, misu u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, a u propovijedi je zaključio kako je povijest Crkve u Hrvata i hrvatskoga naroda mučenička, no da je hrvatska povijest i "puna časnih branitelja istine, usprkos nasilju nepravednika i mrzitelja istine".

Podsjetivši u propovijedi na čitanje iz knjige proroka Izaije gdje je Isus Krist prikazan kao odlučan i hrabar Sluga Božji, biskup je postavio pitanje kako je to Isus mogao biti tako čvrst, stalan i hrabar, te zašto je malo takvih stamenih karaktera, ljudi koji su spremni za svoje uvjerenje trpjeti, dapače i umrijeti.

No, zaključio je biskup Košić, hrvatska je povijest "puna upravo ovakvih kristolikih ljudi, časnih branitelja istine, svjedoka Božje ljubavi – usprkos nasilju nepravednika i mrzitelja istine".

"Pogledajmo samo naš Sisak: imali smo krvave rimske progone krajem 3. i početkom 4. stoljeća - u njima je stradao i mučeničkom smrću umro biskup sisački sv. Kvirin. Nije uzmaknuo, nije pobjegao, ustrajao je u obrani istine, u ispovijedanju istine da je Krist Gospodin", kazao je Košić.

Spomenuo je i hrabre branitelje vjere i Domovine u 16. stoljeću, uz ostale, kanonika Blaža Đuraka i Matiju Fintića, 45 tisuća žrtava komunističkog terora i svećenika Petra Žagmeštra, te nebrojenu žrtave iz Domovinskog rata koje su stradali zato što su bili katolici Hrvati, baš poput ubijenog sisačkog svećenika Antuna Grahovara.

Zaključivši kako je povijest Crkve u Hrvata i hrvatskoga naroda, osobito ovdje na području Sisačke biskupije, mučenička istaknuo je kako se "na žalost to mučeništvo i dalje nastavlja".

"Ako se i smije danas reći što se dogodilo, to se ne poštuje, i iz toga se ne izvlače prave posljedice, gotovo nikakve. Nitko do danas nije odgovarao za zločine počinjene nad katolicima u Drugom svjetskom ratu i poslije toga rata. A onda i većina onih koji su zločine počinili nad katolicima u Domovinskom ratu su abolirani", kazao je sisački biskup.

Dodao je kako je "najgore što se naše vlasti i najutjecajniji naši mediji odnose prema tim godinama i događajima kao da su glavni zločinci bili oni koji su u stvarnosti najveće žrtve, te kao da se oni koji su stradali, trebaju ispričavati zločincima koji su ubijali, proganjali i pljačkali, palili im imovinu i rušili crkve i domove".

"Danas se, posve izokrenuto, čak govori da su zločinci žrtve“, naglasio je u propovijedi sisački biskup Košić.

Zato je pozvao okupljene vjernike na molitvu za političare i medije koji kreiraju javno mišljenje, utječu na živote sviju nas, a, kako je kazao, "često ne čine ono radi čega su postavljeni u službe koje nose".

Biskup Košić rekao je i da "kao što je Isusu bila muka po njegovu narodu i po apostolima, tako je nama u Hrvatskoj danas muka po našim političarima i medijima".

Zaključio je da dok svi drugi narodi imaju pravo na ponos i vlastito dostojanstvo, na istinu o svojoj prošlosti i planove za sretnu budućnost, hrvatskom se narodu to brani i nameće mu se istina koja nikada nije postojala. A što je najgore, dodao je, "tako mu se oduzima i toliko potrebna perspektiva za budućnost".

Sisački biskup Košić na kraju je poručio kako ipak nedjelja Cvjetnice i Muka Isusova govore o 'zori nove nade'.

Svečanoj misi prethodio je blagoslov maslinovih grančica i procesija kroz sisački Gradski park, kao spomen Isusova ulaska u Jeruzalem.

Sisački biskup Vlado Košić je i predsjednika Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" te Vijeća za ekumenizam i dijalog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRKVA, HRVATSKA, BISKUP VLADO KOŠIĆ, ZLOČINI