A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/racunalo.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Internet vam je spor? U tijeku je najveći hakerski napad u povijesti! | Politika+
IT

NAPAD: Internet vam je spor? U tijeku je najveći hakerski napad u povijesti!

Zbog sukoba između udruge Spamhaus koja se bori protiv 'spamova', tj. neželjene pošte i drugih neželjenih sadržaja i Cyberbunkera, nizozemske 'hosting' tvrtke, slijedili su brojni napadi, protunapadi i odmazde koji su uvelike poremetili internetsku mrežu.

Piše: PolitikaPlus

Internet je u posljednje vrijeme usporen zbog, kako tvrde stručnjaci za sigurnost, najvećeg kibernetičkog napada te vrste u povijesti, izvješćuje u srijedu BBC.

Zbog sukoba između udruge Spamhaus koja se bori protiv 'spamova', tj. neželjene pošte i drugih neželjenih sadržaja i Cyberbunkera, nizozemske 'hosting' tvrtke, slijedili su brojni napadi, protunapadi i odmazde koji su uvelike poremetili internetsku mrežu. Osim što posljedice toga osjećaju usluge poput Netflixa, popularna servisa za streaming, stručnjaci se brinu da bi sukob mogao ugroziti bankovne sustave i sustave elektroničke pošte. Cijeli slučaj, tvrdi BBC, istražuje pet nacionalnih policija, tj. odjela za cyber kriminal.

Spamhaus posjeduje cijelu datoteku servera poznatih po tome da se koriste u nečasne svrhe. Spamhaus je nedavno blokirao servere koje održava Cyberbunker koji tvrdi da će omogućiti zakupljivanje web stranica svima, osim pedofilskih stranica i materijala koji promiču terorizam.

Sven Olaf Kamphuis, glasnogovornik Cyberbunkera, smatra da Spamhaus zloupotrebljava svoj položaj te da mu se ne bi smjelo dopustiti da određuje "što smije, a što ne smije ići na internet".

Spamhaus tvrdi da iza kibernetičkih napada upravo stoji Cyberbunker u suradnji s "kriminalnim skupinama" u istočnoj Europi i Rusiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAKERSKI NAPAD, INTERNET