Hrvatska

SAZNAJEMO : Jean-Marie Le Pen dolazi u Hrvatsku podržati HSP za izbore u Europarlament

'U EP-u se treba čuti i glas drugih, ne zaboravimo da je 40 posto birača na referendumu reklo NE.'

Piše: Ilijana Grgić

Zahuktava se kampanja za izbore u Europarlament. Strankama u Hrvatskoj, podršku dolaze davati europarlamentarci 'bratskih' stranka. Tako saznajemo da u utorak i srijedu, (2. i 3.travnja) Hrvatskoj stranci prava podršku dolaze izraziti zastupnik u EP francuske Nacionalne fronte Bruno Gollnisch i njen bivši predsjednik Jean-Marie Le Pen.

 

"U Europskom parlamentu se treba čuti i glas onih drugih, ne zaboravimo da je 40 posto hrvatskih birača na referendumu reklo NE, pitanje je tko će njihove glasove zastupati, tko će njihove stavove prenijeti. A u europskom parlamentu SDP i HDZ će zastupati isto stajalište."

U HSP-u ističu da dolazak u Hrvatsku 'eurorealista' (odnosno onih koje inače najčešće nazivamo euroskepticimo) treba pokazati biračima da u europskom parlamentu postoje i oni koji zastupaju takvo stajalište. Na taj bi način pokazali hrvatskoj javnosti da premijer Zoran Milanović nema pravo kad se pita što imaju euroskeptici raditi u europskom parlamentu.

 

- U Europskom parlamentu se treba čuti i glas onih drugih, ne zaboravimo da je 40 posto hrvatskih birača na referendumu reklo NE, pitanje je tko će njihove glasove zastupati, tko će njihove stavove prenijeti. A u europarlamentu SDP i HDZ zastupat će isto stajalište, ističu u HSP-u .

 

Također dodaju da su ih iz Nacionalne fronte već pozvali u 'zajednički klub' desnih stranka u Europskom parlamentu.

 

Nacionalna fronta je nacionalna konzervativna stranka, mnogi je participiraju kao stranku ekstremne desnice, a 1972. osnovao ju je upravo Jean-Marie Le Pen, koji je bio njezin predsjednik do 2011., kada na čelo stranke dolazi njegova najmlađa kćer Marine Le Pen.

 

Na predsjedničkim izborima prošle godine ona je dobila rekordnih 17,9 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora. Nije ušla u drugi krug, kao njen otac, koji je 2002. ostvario iznenađujući uspjeh, zadavši muke Jacquesu Chiracu u drugom krugu, ali je gotovo svaki peti glasač glasao za kandidatkinju koja je kampanju temeljila na borbi protiv imigrantske politike, udaranju po Bruxellesu i euru. Nacionalni front u europskom parlamentu ima tri zastupnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPARLAMENT, NACIONALNA FRONTA, JEAN MARIE LE PEN