Hrvatska

SUKOB PRAVAŠA: HSP AS: Le Pen je podržavao Šešelja! Daniel Srb: Ne pada nam na pamet otkazati njegov dolazak!

'Svi francuski dragovoljci koji su '91 došli bili članovi Nacionalne fronte.'

Piše: Ilijana Grgić

Uzburkane 'pravaške 'strasti oko dolaska Jean-Marie Le Pena u Hrvatsku se ne smiruju. Nakon HSP-ove najave da će im bivši predsjednik francuske nacionalne fronte doći izraziti potporu za  Eu izbore, regirali su iz HSP AS.

 

Od Daniela Srba tražili su da otkaže Le Penov dolazak, jer je isti '90-tih godina pružao potporu velikosrpskoj politici, podržavajući srbijanske ekstremiste, od Vojislava Šešelja pa do Radovana Karadžića.

 

Le Pen s Vojislavom Šešeljom
'HSP AS najoštrije osuđuje ovaj politikantski potez Danijela Srba kojim grubo vrijeđa sve one koji sebe smatraju pravašima, a nadasve grubo vrijeđa osjećaje svih onih koji smatraju Domovinski rat svetinjom i pokušavaju očuvati i živjeti vrijednosti koje su iz njega proistekle. 'stoji u reagiranju HSP-AS.

 

No, predsjedniku HSP-a Danielu Srbu ne pada na pamet otkazati dolazak Jean-Marie Le Pena.

SRB: Svi francuski dragovoljci koji su '91 došli u Hrvatsku, jedan od njih je završio na Ovčari... bili su članovi Nacionalne fronte. 

- Prvo, oni koji upućuju ovakve pozive ne razumiju apsolutno ništa, ne znaju apsolutno ništa i uvode ćirilicu u Vukovar, uzduž i poprijeko. Kad nas takvi napadaju, onda znam da sam na dobrom putu, oštar je bio predsjednik HSP-a, no nije sve stalo na tome.

 

- Svi francuski dragovoljci koji su '91 došli u Hrvatsku, jedan od njih je završio na Ovčari, kojemu su srpski oficiri ponudili da se izvuče, koji je odlučio dijeliti sudbinu svojih suboraca, svi su ti dragovoljci bili članovi Nacionalne fronte. Oni koji su uveli ćirilicu u Vukovaru neprimjereno se odnose prema svim francuskim dragovoljcima koji su bili članovi Nacionalne fronte, napominje Srb, ali nije dao konkretni komentar na Le Penov odnos sa srbijanskim radikalnim političarima '90-tih godina.

 

Podsjetimo, u utorak i srijedu, (2. i 3.travnja) Hrvatskoj stranci prava podršku dolaze izraziti zastupnik u EP francuske Nacionalne fronte Bruno Gollnisch i njen bivši predsjednik Jean-Marie Le Pen. Nacionalna fronta u Europskom parlamentu ima tri zastupnika, a u HSP-u napominju da su ih već pozvali u svoj 'klub' zastupnika.

HSP-AS: U slučaju njihovog dolaska očekujemo da hrvatske vlasti poduzmu zakonom predviđene radnje te rasvijetle ulogu Jean-Marie Le Pena o suradnji i potpori onima koji su rušili i palili Hrvatsku.

U HSP-AS napominju da razlog njihovog protivljenja Le Penova dolaska nije politika koju zastupaju u Francuskoj i u EU, nego činjenice koje govore o brojnim posjetima, sastancima i javnim potporama srpskim radikalnim političarima, idejnim tvorcima pokušaja stvaranja "velike Srbije" i ratnim zločincima koji su počinili najteže ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom ratne agresije velikosrpske armade na Hrvatsku i BiH.

 

'Jean-Marie Le Pen je 21.01.1997. bio u službenoj posjeti Radikalnoj stranci Srbije i tadašnjem predsjedniku i ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, tadašnjem zamjeniku predsjednika radikalne stranke, a današnjem umivenom srpskom političaru Aleksandru Vučiću. Prema osobnom priznanju Le Pena susretao se na Palama i na nepoznatim lokacijama sa osuđenim ratnim zločincima Biljanom Plavšić i Radovanom Karadžićem.' ističu u HSP AS te dodaju da Le Pena smatraju 'osvjedočenim neprijateljem Hrvatske te pozivaju  Danijela Srba da političke ciljeve pokuša ostvariti političkim sredstvima te da opozove poziv za posjet Hrvatskoj Le Penu i njegovom zastupniku u EU parlamentu.

 

'U slučaju njihovog dolaska očekujemo da hrvatske vlasti poduzmu zakonom predviđene radnje te rasvijetle ulogu Jean-Marie Le Pena o suradnji i potpori onima koji su rušili i palili Hrvatsku', zaključuju u HSP-AS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jean marie le pen, vukovar, ovčara, hspas, hsp, daniel srb