Hrvatska

BANJA LUKA : Biskup Komarica: Paljenje vrata crkve na Petrićevcu je zastrašivanje katolika

'Veći problem od materijalne štete je ono što je poslano kao poruka katolicima'

FOTO: www.abcportal.info
Piše: PolitikaPlus/Hina

Paljevina vrata župne crkve na Petrićevcu kod Banje Luke predstavlja pokušaj zastrašivanja malobrojnih preostalih katolika koji žive na tom području, upozorili su u petak banjolučki biskup Franjo Komarica i župnik petrićevačke župe fra Ivo Orlovac.

 

Biskup Komarica je tijekom dana posjetio crkvu na Petrićevcu na kojoj su protekle noći zapaljena drvena vrata i tom je prigodom kazao kako je ovime poslana zabrinjavajuća poruka i to upravo uoči najvećeg krćanskog blagdana Uskrsa.

 

- Veći problem od materijalne štete je ono što je poslano kao poruka katolicima, kazao je biskup Komarica podsjećajući kako ovo nije prvi incident, a vlasti do danas nisu učinile ništa da bi spriječile učestale provokacije.

 

Fra Ivo Orlovac u izjavi za Hinu bio je još oštriji u ocjeni ovog vandalskog čina.

 

- Ovo nije djelo nekog luđaka, nego smišljeni čin zastrašivanja, kazao je župnik Orlovac dodajući kako materijalna šteta u cijelom slučaju nije toliko bitna koliko je zabrinjavajuća poruka koju se šalje.

 

Istaknuo je kako je ovaj čin nešto za što odgovornost snose sadašnjem političke vlasti u RS-u. Podsjetio je na činjenicu kako je župna crkva na Petrićevcu potpuno uništena kada su je 1995. godine, baš kao i obližnji franjevački samostan, minirali pripadnici tadašnje vojske Republike Srpske.

 

Obnova crkve započela je 2008. godine te još uvijek traje, a fra Ivo ističe kako se u tome neće stati, no postavlja pitanje što će sada osjećati malobrojni katolici koji su tamo ostali živjeti.

 

- Ovo nas neće omesti, no pitanje je kako će to djelovati na vjernike, kazao je župnik. Podsjetio je na činjenicu kako je u petrićevačkoj župi prije rata bilo šest tisuća katolika, a danas ih je tek četiri stotine.

 

Župnik Orlovac dvoji u spremnost policije da rasvijetli čin paljevine. Kazao je kako će vjerojatno ponovno krivnja biti svaljena na nekog neodgovornog pojedinca.

 

Iz banjolučkog Centra službi sigurnosti tijekom dana je priopćeno kako je proveden očevid te kako se pokušava utvrditi "postoje li u njemu elementi kaznenog djela".

 

Najavljeno je kako će vandaliziranu crkvu posjetiti ministar unutarnjih poslova RS Radislav Jovičić.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Franjo Komarica, crkva