Hrvatska

USKRSNA PORUKA: Kardinal Bozanić: Kristovo uskrsnuće događaj koji je više od svih drugih označio povijest

'Bez obzora i svjetla uskrsnuća Isus bi bio tek nositelj snažne poruke.'

Piše: P/H

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić upozorio je danas na opasnosti koje sprječavaju istinski rast dobra, novoga i boljeg čovječanstva i prijete da ostanemo uvijek isti, nesposobni gledati svijet novim očima.

"Bez obzora i svjetla uskrsnuća Isus bi bio tek nositelj snažne poruke, a Crkva ne bi mogla biti prepoznata kao sakrament, znak i sredstvo nutarnjega jedinstva s Bogom i jedinstva cijeloga ljudskog roda"

"Čovjek uvijek iznova upada u tu napast kada pokušava živjeti kao da Boga nema, kada postane bezosjećajan na trpljenja drugih, kada na hirovit i sebičan način doživljava svoju slobodu apsolutnom, kada se ne želi priznati stvorenjem koje ovisi o Stvoritelju, kada društvo i kultura misle da su oni izvor morala, kada se kao jedina vrijednost postavlja osobno i trenutno blagostanje… tada se okreće lice od Krista živog i nastoji u tminu zemlje zatomiti navještaj uskrsnuća", rekao je Josip Bozanić predvodeći središnje misno slavlje u povodu blagdana Uskrsa u zagrebačkoj katedrali.

"Svjetlo Uskrsnuća ne obasjava samo budućnost i život poslije smrti, nego i našu sadašnjost", rekao je Bozanić, dodavši da se u događaju Isusove smrti i uskrsnuća nalazi punina otajstva ljudskoga života i vidi izlazak iz tame smrtnosti u sigurnu životnu nadu.

Istaknuo je da je Kristovo uskrsnuće događaj koji je više od svih drugih događaja označio povijest, a ujedno se baš u tom događaju razrješuje izvornost kršćanske vjere.

"Bez obzora i svjetla uskrsnuća Isus bi bio tek nositelj snažne poruke, a Crkva ne bi mogla biti prepoznata kao sakrament, znak i sredstvo nutarnjega jedinstva s Bogom i jedinstva cijeloga ljudskog roda", istaknuo je kardinal Bozanić pred mnoštvom vjernika koji su se okupili u zagrebačkoj katedrali.

Kristovo uskrsnuće je univerzalni događaj koji otvara jednu novu dimenziju ljudskoga postojanja, rekao je, dodavši da je otajstvo uskrsnuća Kristova zbiljski događaj s povijesno ustanovljenim očitovanjima.

Ustvrdio je da je naša vjera uzaludna i isprazna, ako je promatramo i živimo bez stvarnosti Uskrsnuća te da je u Isusovu uskrsnuću dosegnuta jedna nova mogućnost ljudskoga postojanja koja otvara novu vrstu budućnosti za sve ljude.

"Uskrsnuće otkriva Isusov božanski identitet, ali u njemu se vidi i smisao stvaranja svijeta, otkriva otajstvo života te poziv čovjeka na sudioništvo u nebeskome zajedništvu. Krist je pobjedom nad grijehom i smrću ispunio navještaj Staroga zavjeta. On je Gospodin koji svojim čovještvom, kao Božji Sin, živi u slavi i kod Oca se zauzima za nas. Upravo zbog toga što taj događaj zahvaća cijelu ljudsku povijest i svakog pojedinca, u stanju je mijenjati ljudske živote", poručio je Bozanić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRKVA, JOSIP BOZANIĆ, ISUS