A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/papa-ivan-pavao-ii-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Zagrebu obilježena osma godišnjica od smrti pape Ivana Pavla II. | Politika+
Hrvatska

SVEČANO: U Zagrebu obilježena osma godišnjica od smrti pape Ivana Pavla II.

Zagrebački Zbor Župe Sv. Nikole Tavelića izveo je Woytilinu pjesmu "Krist na žalu", a Visla je na poljskom jeziku uz papine pjesme izvela i niz duhovnih poljskih pjesama.

Piše: PolitikaPlus

Nastupom Zbora Župe Sv. Nikole Tavelića iz Kustošije te Vokalnoga sastava Visla Udruge Poljaka u Zagrebu u Nadbiskupskom pastoralnom institutu pod nazivom "Karolu s ljubavlju" obilježena je osma obljetnica smrti pape Ivana Pavla II.

Zagrebački Zbor Župe Sv. Nikole Tavelića izveo je Woytilinu pjesmu "Krist na žalu", a Visla je na poljskom jeziku uz papine pjesme izvela i niz duhovnih poljskih pjesama.

Obilježavanju 8. obljetnice smrti Ivana Pavla II. nazočili su i predstavnici poljskoga Veleposlanstva u Hrvatskoj, a diplomat Tomasz Gábor Szeratics je istaknuo kako Ivan Pavao II. i njegova baština duboko prožimlju Poljsku i Hrvatsku

Obilježavanju 8. obljetnice smrti Ivana Pavla II. nazočili su i predstavnici poljskoga Veleposlanstva u Hrvatskoj, a diplomat Tomasz Gábor Szeratics je istaknuo kako Ivan Pavao II. i njegova baština duboko prožimlju Poljsku i Hrvatsku.

Papin se odnos prema Poljskoj temeljio na ljubavi prema svim ljudima, rekao je dodavši kako je tu baštinu papa Ivana Pavao II. ostavio svijetu.

Podsjetio je kako je Svetom ocu bio omiljen poljski krajolik, a posebno planine Tatre, gdje je, kako je rekao punio svoje baterije.

"U Poljskoj postoji izraz 'poljski papa', ali je on i papa Hrvata kao i građana cijeloga svijeta", rekao je dodavši kako je taj odnos prema svim ljudima ostavio u baštinu budućim naraštajima.

Publicist Stjepan Lice je ocijenio kako je za Ivana Pavla II. biti papa značilo biti Božji i čovjekov sluga.

Blaženi papa Ivan Pavao II. (Karol Józef Wojtyła) (Wadowice, 18. svibnja 1920. - Vatikan, 2. travnja 2005.) je blaženik Katoličke Crkve. Jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Bio je jedan od najmlađih papa novijega doba i papa s jednim od najduljih pontifikata. Bio je prvi koji nije bio Talijan nakon više stoljeća i prvi nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom. Rodio se u dijelu Poljske, koji se zove i Bijela Hrvatska. Tu su boravili Hrvati tijekom seobe u današnje krajeve. Aktivno se zalagao za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom i za prestanak ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Vatikan je prvi u svijetu objavio 3. listopada 1991. da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992. Hrvatskoj je pružao višeslojnu i trajnu političku potporu, a papin je pritisak bio odlučujućim činiteljem kod priznanja Republike Hrvatske. Do smrti je ostao zagovornikom i prijateljem RH.

Prvi put posjetio Hrvatsku 10. i 11. rujna 1994., a za drugog posjeta od 2. do 4. listopada 1998. posjetio je Zagreb, Mariju Bistricu i Split. Na sv. misi proglasio je blaženim kardinala Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici. Treći pak put posjetio je Hrvatsku od 5. do 9. lipnja 2003., što je bilo 100. papino putovanje izvan Italije i Vatikana.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. Ivana Pavla II. blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, 22. listopada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obljetnica, crkva