Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Poticaji japanske središnje banke potaknuli i Wall Street

Sve je vjerojatnije da će i Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku jer se u eurozoni recesija produbljuje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Jučer je američke ulagače zabrinuo podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna skočio za 28.000, na 385.000, najvišu razinu u četiri mjeseca, dok su analitičari očekivali pad za 7.000, na 350.000. To pokazuje da oporavak američkog tržišta rada nije stabilan.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon što je japanska središnja banka agresivno olabavila monetarnu politiku, no slabi podaci s američkog tržišta rada spriječili su njihov značajniji uspon.

Dow Jones indeks ojačao je 55 bodova, ili 0,38 posto, na 14.606 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 1.559 bodova, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 3.224 boda.

Pozitivno je na tržište utjecalo agresivnije nego što se očekivalo labavljenje monetarne politike japanske središnje banke, koja je produžila rokove i povećala svoje programe otkupa državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira.

To je potaknulo nadu ulagača da će i američki Fed, kao i Europska središnja banka nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, kazao je jučer da bi ključne kamatne stope u SAD-u mogle ostati na rekordno niskim razinama, blizu nula posto, sve dok stopa nezaposlenosti ne padne sa sadašnjih 7,7 na 5,5 posto, dok je trenutačni Fedov cilj stopa od 6,5 posto.

Sve je vjerojatnije da će i Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku jer se u eurozoni recesija produbljuje.

Na jučerašnjoj sjednici čelnici ECB-a odlučili su ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene na rekordno niskoj razini od 0,75 posto, no rasprava o tomu bila je dugotrajna.

„Slaba gospodarska aktivnosti u eurozoni nastavila se i početkom ove godine. U drugoj polovini godine očekuje se postupan oporavak, no to nije izvjesno", kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinstvo.

Naznačio je stoga da bi ECB mogao poduzeti dodatne 'nestandardne mjere', poput kupovina državnih obveznica ili operacija financiranja, poput trogodišnjih kredita koje su ponudili bankama prije godinu dana.

Zabrinjava, međutim, što najveća svjetska gospodarstva ne bilježe značajniji rast, premda središnje banke već godinama vode vrlo poticajnu monetarnu politiku. Jučer je američke ulagače zabrinuo podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna skočio za 28.000, na 385.000, najvišu razinu u četiri mjeseca, dok su analitičari očekivali pad za 7.000, na 350.000. To pokazuje da oporavak američkog tržišta rada nije stabilan.

Zbog toga su ulagači vrlo oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa procjenjuje se da je u ožujku broj zaposlenih povećan za 192.000, te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 7,7 posto.

Među najvećim dobitnicama, s rastom većim od 3 posto, bila je jučer dionica Facebooka, nakon što je ta društvena mreža predstavila novu aplikaciju za mobilne telefone „Facebook Home“, koja će omogućiti korisnicima da pristupe svojoj stranici na Facebooku čim uključe mobitel.

S druge strane, cijena dionice Googlea pala je 1,4 posto, jer analitičari smatraju da bi taj internetski div mogao izgubiti dio korisnika zbog nove Facebookove aplikacije.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,19 posto, na 6.344 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,73 posto, na 7.817 bodova, a pariški CAC 0,77 posto, na 3.726 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FED, BANK OF JAPAN, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, ECB, MARIO DRAGHI