Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Rezultati kompanija ispod očekivanja, Alcoa ipak solidna

'Poslovna izvješća kompanija trebala bi pokazati ima li tržište podršku na ovim razinama.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Poslovna izvješća kompanija trebala bi pokazati ima li tržište podršku na ovim razinama. Vjerujemo da će zarade biti nešto veće nego u prvom lanjskom kvartalu, no bit će teško nadmašiti očekivanja. Stoga bi na tržištu mogla uslijediti stanka“

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon nesigurnosg trgovanja, a sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća počela je nešto boljim nego što se očekivalo rezultatima Alcoe.

Dow Jones indeks ojačao je 48 bodova, ili 0,33 posto, na 14.613 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 1.563 boda, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 3.222 boda.

Većinu dana indeksi su proveli izmjenjujući se u pozitivnom i negativnom području, a blago su porasli tek u posljednjem satu trgovanja.

Na oprezno trgovanje ukazuje mršav obujam. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenila samo 5,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

Suzdržanost ulagača posljedica je nesigurnosti uoči početka sezone objava poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje. Kako američko i druga najveća svjetska gospodarstva nisu baš u zavidnoj formi, brojne kompanije upozoravaju da im rezultati neće biti onakvi kakve su planirali.

Zbog toga i analitičari smanjuju svoje procjene. U anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 1,6 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom godine očekivali rast od 4,3 posto.

Prošloga su tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, no s tih su razina skliznuli nakon niza makroekonomskih podataka koji pokazuju da se rast američkog gospodarstva usporio krajem prvog tromjesečja.

„Poslovna izvješća kompanija trebala bi pokazati ima li tržište podršku na ovim razinama. Vjerujemo da će zarade biti nešto veće nego u prvom lanjskom kvartalu, no bit će teško nadmašiti očekivanja. Stoga bi na tržištu mogla uslijediti stanka“, kaže Jim Dunigan, direktor u fondu PNC Wealth Management.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, sezona poslovnih rezultata počela je izvješćem Alcoe. Dobit najvećeg američkog proizvođača aluminija, bez jednokratnih stavki, dosegnula je 121 milijun dolara, dok je lani u prvom tromjesečju iznosila 105 milijuna.

I dok je dobit bila nešto veća od očekivanja, prihodi kompanije pali su 3 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 5,83 milijarde dolara, što je veći pad nego što se očekivalo.

U produženom, elektroničkom trgovanju cijena dionice Alcoe prvotno je blago porasla, da bi kasnije pala 1,1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 6.276 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 7.662 boda, a pariški CAC 0,09 posto, na 3.666 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, WALL STREET, SVJETSKA TRŽIŠTA, ALCOA