Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Dow Jones i S&P 500 dosegnuli nove rekorde

Zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica u gotovo svim sektorima.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U srijedu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku vođenja labave monetarne politike Fed sve dok rast gospodarstva ne bude samoodrživ.

Većina od 12 čelnika Feda podržava daljnje poticajne monetarne mjere sve dok stopa nezaposlenosti znatnije ne padne, a gospodarstvo pokaže održiv rast.

Dow Jones indeks ojačao je 0,88 posto, na 14.802 boda, dok je S&P 500 skočio 1,22 posto, na 1.587 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 posto, na 3.297 bodova.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P indeksa zahvaljuju se snažnom skoku cijena dionica u gotovo svim sektorima. Osam od 10 sektora S&P-a jučer je ojačalo više od 1 posto. Pritom je oko 73 posto dionica na Wall Streetu zabilježilo rast.

Najviše je, 1,8 posto, skočio S&P indeks tehnološkog sektora, što se zahvaljuje dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Znatno su porasle i cijene dionica u drugim cikličkim sektorima, koji ovise o rastu gospodarstva, jer se ulagači nadaju ubrzanju aktivnosti, nakon što su bilješke s nedavne sjednice Feda pokazale da su dužnosnici američke središnje banke sve uvjereniji da gospodarstvo može rasti samo, bez dodatnih poticaja.

Većina od 12 čelnika Feda podržava daljnje poticajne monetarne mjere sve dok stopa nezaposlenosti znatnije ne padne, a gospodarstvo pokaže održiv rast. No, mnogi od njih smatraju da bi programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica postupno trebalo smanjivati, a do kraja godine i prestati s tzv. kvantitativnim popuštanjem monetarne politike.

Vodeći indeksi porasli su od početka godine oko 10 posto, no rast cijena dionica u cikličnim sektorima pokazuje da trend uspona može još potrajati, kažu analitičari.

I na europskim su burzama indeksi jučer snažno porasli. Londonski FTSE ojačao je 1,17 posto, na 6.387 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,27 posto, na 7.810 bodova, a pariški CAC 1,99 posto, na 3.743 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, s&p 500, fed, burza, svjetska tržišta