Hrvatska

TEST: Mladen Novosel: Kandidati za Europski parlament dokazali da ih nije briga za radnike!

Sindikat je poslao upit na adresu 28 lista, a odgovor je stigao od njih samo šest!

Piše: Vanja Deželić

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pokušao je otkriti koliko kandidati za Europski parlament brinu za radnike i neugodno se iznenadio. Od 28 lista odgovor je stigao od strane njih šest, što je pravi poraz onih 22 i dokaz da je politika prema radnicima prilično aljkava, da ne kažemo kako je nema!

Izložili smo im ciljeve koje sindikati smatraju bitnima u svojoj borbi za socijalno pravednu Europu, te nizom konkretnih pitanja zatražili njihove stavove o temama od ključnog interesa za radnike, kao i o tome kako se u EP namjeravaju zalagati za te ciljeve

- Izložili smo im ciljeve koje sindikati smatraju bitnima u svojoj borbi za socijalno pravednu Europu, te nizom konkretnih pitanja zatražili njihove stavove o temama od ključnog interesa za radnike, kao i o tome kako se u EP namjeravaju zalagati za te ciljeve - rekao nam je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel i napomenuo kako su upiti poslani još 21. ožujka.

Oni koji su poslali odgovore jesu HDZ/HSP-AS/BUZ, Hrvatski laburisti-Stranka rada, HSS, Glas razuma, SU, Zeleni zajedno.

- OK, načelno su odgovorili i Hrvatska radnička stranka i Hrast. Zbog malog broja dobivenih odgovora zaključujemo da većina lista koje se natječu na ovim izborima ili ne pridaje veliku važnost pitanjima zaštite radničkih prava na europskoj razini i izgradnje socijalne Europe, ili pak sindikate ne smatra relevantnim akterom za raspravu o ovom pitanju - naglašava Novosel.

Naravno, smatraju da je to žalosna situacija i da bi briga o radnicima trebala biti jedan od prioriteta onih koji žele u Europski parlament.

- Ovo smatramo žalosnim u situaciji kad je Europskoj uniji nužno potrebno smanjivanje neravnoteže između strogo reguliranih pravila zajedničkog tržišta i fiskalne discipline država članica s jedne, te nedovoljne regulative na području zaštite radničkih i socijalnih prava u uvjetima jedinstvenog i liberaliziranog tržišta s druge strane.

Liste koje su poslale odgovore na pitanja izrazile su načelnu podršku ciljevima sindikata, ali i nejednaku razinu poznavanja problematike odluka koje se donose na europskoj razini, raspoloživih metoda djelovanja u Europskom parlamentu, pa same uloge Europskog parlamenta odnosno njegovih članova.

- Smatramo važnim još jednom istaknuti da se u Europskom parlamentu ne odlučuje o pitanjima koja se odnose specifično na pojedine članice EU, niti su rasprave u EP učinkovito sredstvo utjecaja na politike i zakone koji se donose na nacionalnoj razini. Naprotiv, u Europskom se parlamentu donose zaista europske odluke, drugim riječima, odluke i pravni akti koji se ne bave pojedinim državama članicama nego utječu na sve njih – stoga Europski parlament nije mjesto gdje će se hrvatski zastupnici boriti za partikularne interese RH, već za općeniti smjer politika EU, ovisno o tome kojoj će se političkoj grupaciji na europskoj razini pridružiti.

Ovo smatramo žalosnim u situaciji kad je Europskoj uniji nužno potrebno smanjivanje neravnoteže između strogo reguliranih pravila zajedničkog tržišta i fiskalne discipline država članica

No kandidati se uporno koncentriraju na nacionalna pitanja i pritom griješe, na što SSSH i upozorava.

- Budući da u mnogim od dobivenih odgovora prevladavaju stavovi vezani uz nacionalne politike, pozivamo sve kandidate, a posebno one koji će biti izabrani, da u svom budućem radu više pažnje posvete zalaganju za ono što je Europskoj uniji danas prijeko potrebno – razvoju europskoga političkog prostora, odnosno europske javnosti, u kojoj je nužno širiti prostor raspravi o europskim odlukama među svim zainteresiranim dionicima, umjesto da se odluke donose iza zatvorenih vrata na sastancima šefova država i vlada.

Na kraju je Novosel pozvao sve koji su im se javili kroz odgovor neka se drže rečenog jer će tako u njegov sindikatu imati partnera.

- Budući da je svih šest lista u svojim odgovorima izrazilo spremnost na suradnju s hrvatskim sindikatima u pitanjima europske radne i socijalne politike, pozivamo one koji budu izabrani u Europski parlament da ovaj deklarirani stav doista pokažu i u praksi. Savez samostalnih sindikata Hrvatske spreman je surađivati, raspravljati i razmjenjivati argumentirane stavove sa članovima Europskog parlamenta koji u svom radu pokažu interes i zalaganje za izgradnju istinski socijalne Europe, u kojoj će radna i socijalna prava imati barem jednaku važnost kao i pravila jedinstvenog tržišta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SSSH, europski parlament, radnici