Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Može li S&P nastaviti rasti ili slijedi korekcija?

'Već nakon tri i pol mjeseca cijene su porasle 11, 12 posto, pa nije ostalo još puno prostora.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Kada je godina počela s S&P-om na 1.425 bodova očekivali smo ukupan povrat između 15 i 20 posto. No, već nakon tri i pol mjeseca cijene su porasle 11, 12 posto, pa nije ostalo još puno prostora. Ili će na određenoj razini doći do korekcije cijena, ili je situacija možda bolja nego što smo mislili, pa je naša procjena o S&P-u na kraju godine od 1.660 bodova preniska“

Od početka godine prošla su tek tri i pol mjeseca, a na Wall Streetu je S&P 500 indeks dosegnuo razine koje su mnogi analitičari očekivali tek na kraju godine, pa se postavlja pitanje jesu li bili previše oprezni ili slijedi korekcija cijena dionica.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 2,1 posto, na 14.865 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 1.588 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 3.294 boda. To je njihov najveći rast od prvog tjedna ove godine.


Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 11 posto, dosegnuvši polovicom prošloga tjedna najvišu razinu u povijesti. U anketi Reutersa, provedenoj u prosincu prošle godine, većina analitičara takav je dobitak očekivala tek na kraju godine.

Uspon S&P-a već je sada nadmašio očekivanja 30 od 47 tada anketiranih analitičara, stoga mnogi od njih prilagođavaju procjene.

„Kada je godina počela s S&P-om na 1.425 bodova očekivali smo ukupan povrat između 15 i 20 posto. No, već nakon tri i pol mjeseca cijene su porasle 11, 12 posto, pa nije ostalo još puno prostora. Ili će na određenoj razini doći do korekcije cijena, ili je situacija možda bolja nego što smo mislili, pa je naša procjena o S&P-u na kraju godine od 1.660 bodova preniska“, kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

Daljnji smjer tržišta puno će ovisiti o sezoni kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Dosad je šest posto kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, objavilo rezultate za prvo tromjesečje, pri čemu ih je 62 posto nadmašilo očekivanja.

No, očekivanja su vrlo niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle mršavih 1,1 posto u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, dok su početkom godine očekivali rast za više od 4 posto.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti 70-ak kompanija iz sastava S&P indeksa, među kojima financijski divovi, kao što su Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs i American Express.

Očekuju se i izvješća internetskih lidera Googlea i Yahooa, kao i kompanija iz sastava Dow Jones indeksa, kao što su General Electric, Coca-Cola, McDonald's, Johnson & Johnson

U fokusu ulagača bit će i novi makroekonomski podaci koji će pokazati da li se rast američkog gospodarstva usporio na kraju prvog tromjesečja. Među ostalim, bit će objavljena izvješća o proizvodnji po regijama, potom podaci o inflaciji i gradnji kuća, dok će Fed objaviti svoju 'Bež knjigu'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, WALL STREET, SVJETSKA TRŽIŠTA, S&P 500