Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oštar pad na azijskim burzama nakon loših podataka iz Kine

'Američki podaci bili su samo početak, dok su jutrošnji iz Kine podržali teze da rast globalnog gospodarstva nije tako čvrst kao što se mislilo.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Američki podaci bili su samo početak, dok su jutrošnji iz Kine podržali teze da rast globalnog gospodarstva nije tako čvrst kao što se mislilo. Nada u njegov oporavak poticala je posljednjih mjeseci snažan rast cijena dionica, a kako su sada ulagači skeptični po pitanju oporavka, ne čudi što su odlučili povući zaradu s tržišta“

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer je ulagače razočaralo usporavanje rasta kineskog gospodarstva, što zajedno sa slabim podacima iz SAD-a otvara pitanje kakva je zapravo situacija u globalnom gospodarstvu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,2 posto.

Pritom su najviše, oko 3 posto, potonule cijene dionica u rudarskom sektoru, jer su oštro pale cijene nafte i rudača, nakon podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

U prvom je tromjesečju kineski bruto domaći proizvod porastao 7,7 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 8 posto i manje nego u prethodnom kvartalu, kada je ojačao 7,9 posto.

Već su u petak podaci o padu prometa u trgovini na malo i raspoloženju potrošača u SAD-u pokolebali ulagače, dok su jutros objavljeni podaci iz Kine otvorili pitanje kakva je zapravo situacija u globalnom gospodarstvu.

„Američki podaci bili su samo početak, dok su jutrošnji iz Kine podržali teze da rast globalnog gospodarstva nije tako čvrst kao što se mislilo. Nada u njegov oporavak poticala je posljednjih mjeseci snažan rast cijena dionica, a kako su sada ulagači skeptični po pitanju oporavka, ne čudi što su odlučili povući zaradu s tržišta“, kaže Stan Shamu, strateg u tvrtki IG Markets.

Dodaje da bi podršku tržištu moglo pružiti samo to što slabi gospodarski podaci pokazuju da bi najveće središnje banke u svijetu trebale nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

Zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula 1,9 posto, na 89,60 dolara po barelu, najnižu razinu u mjesec dana.

A na valutnim je tržištima dolar nastavio slabiti prema japanskoj valuti.

Nakon što je polovicom prošloga tjedna dosegnuo 99,95 jena, najvišu razinu u četiri godine, u petak je zbog slabih američkih gospodarskih pokazatelja, tečaj dolara zaronio duboko ispod 99 jena. Jutros je, pak, skliznuo na svega 97,80 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula sa 128,95 jena, koliko je iznosila u petak, na 127,90 jena.

Euro je oslabio i prema dolaru. U petak se njegov tečaj kretao oko 1,3105 dolara, dok jutros iznosi 1,3075 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, JEN, MSCI, NIKKEI, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, KINA