A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineski rast u prvom tromjesečju usporio na 7,7 posto | Politika+
Mojbiz

TRENDOVI: Kineski rast u prvom tromjesečju usporio na 7,7 posto

U prošloj je godini kinesko gospodarstvo poraslo 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Kineski gospodarski rast usporio je u prvom tromjesečju na 7,7 posto, priopćio je u ponedjeljak državni ured za statistiku, čije je izvješće potaknulo zabrinutost da oporavak drugog po veličini gospodarstva svijeta posustaje.

U prošloj je godini kinesko gospodarstvo poraslo 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina, dok su vlasti za 2013. zadržale ciljanu stopu rasta od konzervativnih 7,5 posto.

Podaci za tri mjeseca do ožujka koje je objavio Državni ured za statistiku lošiji su no što je u prosjeku predvidjelo 12 analitičara koje je anketirao AFP, procijenivši rast na 8,0 posto.

U četvrtom je tromjesečju kinesko gospodarstvo poraslo 7,9 posto, nakon sedam uzastopnih tromjesečja usporavanja, što potaknulo optimizam u pogledu oporavka u uvjetima slabašnih aktivnosti u ostalim velikim gospodarstvima.

U priopćenju je statistički ured upozorio na "komplicirano i promjenjivo gospodarsko okruženje u zemlji i inozemstvu", dodavši da kineska vladajuća Komunistička partija i vlada ustraju u "ostvarivanju napretka uz istodobno očuvanje stabilnosti".

Wendy Chen, ekonomistica tvrtke Nomura Securities iz Šangaja izjavila je za AFP da je "BDP niži no što je tržište očekivalo, što signalizira da oporavak u realnom gospodarstvu nije baš počivao na čvrstim temeljima i da je ostao slab".

Dodala je da je s obzirom na strah od ubrzavanja inflacije u narednih nekoliko mjeseci malo vjerojatno da će središnja banka stimulirati gospodarstvo snižavanjem kamatnih stopa "budući da labava monetarna politika može dovesti do većih inflatornih rizika".

U prošloj je godini kinesko gospodarstvo poraslo 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina, dok su vlasti za 2013. zadržale ciljanu stopu rasta od konzervativnih 7,5 posto.

Industrijska proizvodnja porasla je u ožujku za 8,9 posto na godišnjoj razini, te za 9,5 posto u prvom tromjesečju, dok je promet u maloprodaji porastao za 12,6 posto u prošlom mjesecu, odnosno za 12,4 posto u prvom tromjesečju, objavio je ured.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GOSPODARSKI RAST, KINA