A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-117.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slabi kineski i američki podaci torpedirali cijene nafte | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Slabi kineski i američki podaci torpedirali cijene nafte

'Cijene nafte u Londonu usisala je silazna spirala cijena plemenitih metala koja je pokrenuta u petak.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene barela nafte potonule su u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 101 dolara nakon objave loših kineskih i američkih podataka koji su potpirili zabrinutost da gospodarski rast najvećih svjetskih naftnih potrošača usporava.

"Cijene nafte u Londonu usisala je silazna spirala cijena plemenitih metala koja je pokrenuta u petak. Jutros su se tako spustile na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci. Na to su se nadovezali neočekivano slabi kineski podaci koji su iznova potpirili strah za potražnju"

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte potonula 2,56 dolara, na 100,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,22 dolara nižoj cijeni, od 88,07 dolara.

Kineski gospodarski oporavak neočekivano je posrnuo u prvom ovogodišnjem tromjesečju 2013., uz 7,7-postotni rast aktivnosti, u odnosu na 7,9-postotni rast u posljednjem lanjskom tromjesečju. Tržišta su očekivala 8-postotni rast.

Taj je podatak kineskog statističkog ureda pritisnuo cijene na svim tržištima roba, uključujući zlato, bakar i srebro. Njihov se pad produbio nakon što su već krajem tjedna krenule silaznom putanjom nakon objave neočekivanog podatka o padu prometa u američkoj maloprodaji.

"Cijene nafte u Londonu usisala je silazna spirala cijena plemenitih metala koja je pokrenuta u petak. Jutros su se tako spustile na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci. Na to su se nadovezali neočekivano slabi kineski podaci koji su iznova potpirili strah za potražnju", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Svjetska banka danas je snizila prognoze rasta gospodarstava u istočnoj Aziji u ovoj godini, upozorivši istodobno na moguće pregrijavanje većih gospodarstava u regiji koje bi moglo potaknuti inflaciju i balone na tržištima, što dodatno pojačava zabrinutost ulagača za potražnju za naftom.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 100,63 dolara, što znači da je bila 1,71 dolar niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CIJENE NAFTE, OPEC, NAFTA, SVJETSKA TRŽIŠTA