Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze ojačale, oporavljaju se cijene zlata, euro iznad 1,31 dolara

'Ušli smo u razdoblje nesigurnosti. Tržište je nestabilno jer ulagači nisu sigurni u kojem će smjeru cijene dionica krenuti.'

Piše: Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon oštrog pada prethodnih dana, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija i nadi da će središnje banke nastaviti voditi labavu monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

„Ušli smo u razdoblje nesigurnosti. Tržište je nestabilno jer ulagači nisu sigurni u kojem će smjeru cijene dionica krenuti“

Burzovni indeksi u Šangaju i Južnoj Koreji blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 posto, nakon što je jučer potonuo 1 posto.

Cijene zlata, nafte i drugih sirovina jutros su se stabilizirale, nakon oštrog pada početkom tjedna, izazvanog naznakama usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Zlato je poskupilo 1 posto, no njegova se cijena još nije vratila iznad razine od 1.400 dolara po unci. Nakon što je jučer porasla za 1 dolar, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 10-ak centi, na 88,80 dolara po barelu.

Zahvaljujući tome, najveće su dobitnice jutros dionice rudarskih i energetskih kompanija, čime su nadoknadile dio gubitaka od početka tjedna.

„Ušli smo u razdoblje nesigurnosti. Tržište je nestabilno jer ulagači nisu sigurni u kojem će smjeru cijene dionica krenuti“, kaže Stan Shamu, strateg u tvrtki IG Markets.

Rast najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog, polagano se usporava, dok je eurozona u recesiji. Jučer je međunarodni monetarni fond smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, uzevši u obzir smanjenje proračunskih rashoda u SAD-u i mjere štednje u eurozoni.

To ne podržava rast cijena dionica, no ulagači vjeruju da slabost gospodarstava znači da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

Premda se poslovni uvjeti u svjetskom gospodarstvu ne poboljšavaju, većina američkih kompanija izvješćuje o boljim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju nego što se očekivalo.

To je jučer potaknulo uspon cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, a pozitivno utječe i na azijske burze.

Na valutnim je tržištima, pak, zaustavljeno jačanje japanskog jena jer nema nekog razloga za nastavak tog trenda, s obzirom na izuzetno labavu monetarnu politiku japanske središnje banke.

Tečaj dolara porastao je s jučerašnjih 97,50 na 98,15 jena, dok je cijena eura ojačala sa 127,60 na 129,35 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura skočio je s jučerašnjih 1,3075 na 1,3170 dolara.

Jučer poslijepodne probio se i iznad 1,32 dolara jer je pad inflacije u SAD-u podržao tezu da će središnja američka banka Fed zbog slabosti gospodarstva i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIKKEI, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, MSCI